Румъния определено не е страна, която е много над България в много отношения. Северната ни съседка дори е държавата с най-лоша инфраструктура в Европейския съюз. Въпреки това в Румъния вече има готови хубави стадиони, а в едно градче, което няма и 80 000 жители се строят два стадиона.

В България единственият стойностен стадион на този етап е този на Лудогорец, но и той не е напълно завършен, защото му липсва най-основната част, а именно чисто нова централна трибуна. Той е с три нови трибуни и единственият стадион в България, който отговаря на изискванията на УЕФА. Неслучайно и националният отбор играе вече именно в Разград. 

Скоро в България няма да има нов национален стадион, а строящите в Пловдив стадиони са едно от малкото светли лъчове. Въпреки това и за двата стадиона парите не стигат и има постоянни драми. А дали ще ги видим напълно завършени, все още не е ясно...

Всичко в Румъния е насочено основно към най-големите градове и както казахме инфраструктурата е една от най-лошите в Европа, но за разлика от България в северната ни съседка вече си имат стадиони дори и в по-малките населени места.

В град Търговище, който няма дори 80 000 жители (26-ти по население в страната) се строят два стадиона. Единият е на местния клуб Киндия, който играе в елита на Румъния. Тук също има забавяне на проекта, защото крайната дата е до 31 декември 2022-а година, но стадионът ще е готов до лятото и през новия сезон тимът вече ще може да играе на него. Новата тревна покривка вече е готова, едната от трибуните е напълно завършена, а в момента се прави другата, която ще е с козирка. Към началото на февруари козирката е поставена, а остава да бъдат сложени седалките. Работи се и по външната планировката и новите паркоместа. Стадионът е за около 10 млн. евро, а бюджетът изцяло е осигурен от Общината. Важно уточнение е, че централната трибуна е напълно разрушена и издигната чисто нова, а сектор В е реновиран без да бъдe събарян. 

Проектът на стадиона за 15 000 зрители в Търговище. Строителството трябва да започне през тази година.

От няколко дни е ясно, че ще има и още един стадион, който ще е с 15 000 места многофункционален с писта за лека атлетика, а на него ще могат да се провеждат концерти и мачове по ръгби. Съоръжението ще получи 4-та категория на УЕФА. Строителството трябва да започне през лятото. Финансирането идва от Националната инвестиционна компания, а стадионът ще струва около 30 млн. евро. След като е готов стадионът на него могат да играят и юношеските, младежките национални отбори по футбол на Румъния, а двубой ще изиграе и мъжкият национален отбор по футбол. Стадионът ще бъде изграден в близост до старите военни казарми, където е разстрелян Николае Чаушеску. Съоръжението е част от голям проект, който ще включва още мол, парк, нови кооперации и ще бъде най-модерното място в града. 

Градът, в който започва царуването на граф Дракула и е екзекутиран ЧаушескуРумънският град Търговище не е сред големите в Румъния, но определено е пълен с история

През 2011-а година беше открит чисто новият национален стадион Арена Национал в столицата Букурещ. Той е най-големият стадион в страната с 55 634 седящи места. Само няколко месеца след откриването през май 2012-а година стадионът прие и първия си голям сблъсък - финалът за Лига Европа между Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао 3:0. През 2021-а година на стадиона се изиграха и четири мача от Европейското първенство, а тук беше и най-голямата сензация на турнира - Швейцария отстрани тогавашния световен шампион Франция в уникална драма завършила след дузпи. 

В последните години концерти на Депеш Мод, Металика, Ед Шийрън, Селин Дион и други са се провеждали на съоръжението. 

През 2021-а година беше открит и чисто нов стадион на единия от грандовете Стяуа Букурещ. Тук както и в България с двете ЦСКА и тук има два отбора Стяуа. Единият вече носи и друго име - ФКСБ и е на дългогодишният собственик Джиджи Бекали - този отбор играе на националния стадион. Другият отбор е собственост на Министерството на отбраната и именно то дава парите за изграждането на стадиона, който разполага с близо 30 000 зрители, а другата Стяуа, която си носи и името Стяуа претендира, че е истинският отбор и играе в момента във второто ниво на румънския футбол на модерен стадион за 30 000 зрители. В отбора играе и бившият играч на Ботев и Славия Цветелин Чунчуков. Новият стадион е построен на мястото на митичния "Генча" - домът на Стяуа.

Други стадиони, които са направени от 2011-а година насам има още в Клуж-Напока, Арад, Плоещ, Крайова, Клинчени, Констанца, Волунтари и в други градове. През миналата година са открити два стадиона на Рапид Букурещ и на Херманщад в Сибиу. 


Стадионът в Плоещ (девети по големина град в Румъния) е открит през 2011-а година и е с малко над 15 000 места

Строежът на стадиона в Търговище, където ще играе местният Киндия: