Остава месец до края на сезона във футболните първенства, а все още има и интрига за титлата, битката за евроквоти и оцеляване в топ 5 първенствата - Англия, Франция, Германия, Испания и Италия. 

Заб. актуалното класиране е до 28 април

Ето и какво се случва в топ 5 първенствата месец преди края: 

Англия 

Титлата

Битката за титлата във Висшата лига от началото на сезона е между Арсенал и Манчестър Сити. Лондончани водиха през почти целия сезон и в момента също са лидери в класирането със 75 точки пред 73 точки за Манчестър Сити, но вече всичко е в ръцете на отбора на Пеп Гуардиола. През седмицата Сити разби с 4:1 като домакин Арсенал и отчая сериозно артилеристите, които преди това направиха и 3:3 у дома срещу последния Саутхямптън. По този начин Сити почти сигурно уби надеждите на Арсенал за титла от 2004г. насам, защото тимът е с два мача по-малко и ако ги вземе ще дръпне с цели 4 точки. До края на сезона остават 5 кръга, но Арсенал ще изиграят 5 срещи, а Сити цели 7. 

Евротурнирите

Тук интригата също е интересна, защото е много вероятно Ливърпул да остане извън Шампионска лига, а Челси дори няма да играе в евротурнирите. Освен Арсенал и Манчестър Сити, останалите отбори на този етап, които ще се класират за ШЛ са Нюкасъл и Манчестър Юнайтед. Двата отбора са фаворити и имат много добър аванс от 8 и 6 точки пред преследвачите Тотнъм, Астън Вила и Ливърпул. Именно тези три отбора ще разпределят местата в Лига Европа - петия и шестия и Лигата на конференциите - седмия. Шансове имат и Брайтън и Брентфорд, но те трябва да се надяват другите да губят, а те да не грешат, за да бъдат в седмицата. 

Изпадащите

Тук все още има доста замесени отбори в битката за оцеляване. Саутхямптън изглежда почти сигурно изпаднал, след като е на 6 точки от спасението 5 кръга преди края, но Евертън и Лестър все още имат шансове да оцелеят, а разликата с Лийдс и Нотингам са едва и две точки. Уест Хям също не се е спасил все още и е на 5 точки от 18-то място, но и с мач по-малко.

Германия

Титлата

Тук определено е най-интересно на този етап. Битката е между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, а двата отбора грешиха толкова много пъти през сезона, че изпуснаха страхотни възможности поне един да е дръпнал със поне 6 точки разлика. В момента Дортмунд е с 60 точки, а Байерн е с 59 точки при оставащи 5 кръга преди края. Баварският колос не е губил титлата от 2012-а година, когато шампион стана именно Дортмунд. 

Евротурнирите 

Тук интригата не е никак малка за останалите две места даващи право на Шампионска лига. Битката е между 4 отбора, а за момента фаворит и Унион Берлин, който може за първи път в историята си да достигне до най-големия европейски клубен турнир. Тимът води с 4 точки пред петия РБ Лайпциг, а четвърти е Фрайбург с две точки от Унион Берлин. В битката е и Байер Леверкузен, който обаче изостава на 6 точки от 4-то място. В борбата за седмото място за Лигата на конференциите са Майнц 05, Волфсбург и Айнтрахт Франкфурт, а Майнц води с две и три точки пред своите преследвачи.

Изпадащите

Тук за разлика от повечето първенства изпадат директно два отбора, а 16-ия играе бараж за оставане в третия от Втора Бундеслига. За момента няма сигурен изпадащ и всеки може да се спаси. Херта е на дъното, но на само три точки от мястото за бараж и на 5 от спасителното 15-то място. Шалке е на точка и две от бараж или спасение, а Щутгарт е на мястото за бараж и на две точки от спасението. В борбата са замесени още и Бохум, Хофенхайм и Аугсбург, а разликите между тях и Щутгарт са от две до 5 точки.

Италия

Титлата

Тук ще имаме изненадващ шампион, който може да стане известен още днес. Това е тимът на Наполи, който води със 17 точки пред втория Лацио. Ако днес неаполитанци бият и Лацио загуби или направи равен тимът от Неапол ще е шампион за първи път от 1990г. Наполи може да се превърне и в най-рано ставалия шампион на Италия ако успее да вдигне титлата днес.

Евротурнирите 

Освен Наполи нито един друг отбор не си е осигурил място в Шампионската лига на този етап. Разликите са малки, а в борбата за цели 6 отбора - Лацио, Ювентус, Милан, Рома, Интер и Аталанта. Разликата между втория Лацио и петия Рома е 5 точки при оставащи 7 кръга до края. Именно тези отбори ще си разпределят и евроквотите, но 7-то място още не е сигурно за Лигата на конференциите, защото е възможно Фиорентина да спечели Купата. Тимът играе на финал с Интер и ако спечели трофея си осигурява място в Лига Европа, а в Лигата на конференциите ще отиде 6-ия.

Изпадащите

Тук вече имаме два отбора, които са почти сигурно изпадащи, а това са Сампдория и Кремонензе, които изостават на съответно 10 и 8 точки от спасителното място. Интригата е за последния изпадащ, а там битката е между Верона, Специя и Лече. Разликата между трите отбора е едва две точки, а в зоната на изпадащите е Верона. 

Испания 

Титлата

Въпреки, че и Барса започна да боксува в последните кръгове титлата изглежда решена. Каталунците са лидери с цели 11 точки пред Реал Мадрид 7 кръга преди края. Така тимът ще сложи край на черна серия от 4 години без трофей в Ла Лига.

Евротурнири

Освен Барса и Реал Мадрид в Шампионската лига със сигурност за следващия сезон е и Атлетико Мадрид. Борбата за последното място е между Реал Сосиедад и Виляреал, а разликата между двата отбора е 5 точки в полза на Реал. Шести са Бетис, а там в битката е и Атлетик Билбао, който е седми, но все още не е сигурен за евроквота, защото Осасуна е на финал за Купата и ако направи сензацията и вземе трофея от ръцете на Реал Мадрид ще си осигури място в Лига Европа, а седмият няма да играе никъде. Именно Осасуна и Райо Валекано са другите отбори, които все още имат шанс да станат седми в първенството, защото разликите с Билбао са едва две и три точки.

Изпадащи

Елче вече изпадна и ще играе догодина в Сегунда дивисион, а Еспаньол и Хетафе ще се опитат да останат в елита на Испания. Еспаньол е на 5 точки от спасението, а Хетафе е на една. В битката за оцеляване са замесени още Кадис, Валенсия, Алмерия и Валядолид, а разликата между 14-ия Валядолид и 18-ия Хетафе е едва 4 точки. 

Франция

Титлата

ПСЖ направи много гафове и изведнъж разликата с Марсилия беше едва 5 точки, но в момента тя е 8 и трудно 6 кръга преди края Меси, Мбапе и компания ще изпуснат титлата. 

Евротурнири 

Освен ПСЖ никой още не си е осигурил място в Шампионската лига. Марсилия е на второто място, но само на точка пред третия Ланс. Във Франция първия и втория влизат директно в групите, а третия ще играе плейоф за влизане в групите. Монако също има шансове за третото място и тимът е 4-ти, но на 5 точки от третия Ланс. Лил, Рен и Лион се борят за останалата една евроквота за Лигата на конференциите, защото във финала за Купата ще играят Нант и Тулуза и един от двата тима ще отиде в Лига Европа. 

Изпадащи 

Анже, Аячо и Троа са сигурни изпадащи, а на 17-то място е Брест, който има шанс за спасение, защото е с равни точки, но с по-лоши показатели от Нант и Страсбург, а само с точка пред тях е Оксер. Догодина френското първенство ще бъде от 18 отбора и прези този сезон има 4 изпадащи. Любопитно е, че Нант, който е в борбата за оцеляване спечели Купата на Франция през миналия сезон и игра в елиминациите на Лига Европа, а през този сезон отново е на финал за трофея срещу Тулуза и отново може да спечели евроквота.