Снощната шокираща победа на Аталанта над Ливърпул с 3:0 освен историческа за клуба се оказа много важна и за италианския футбол като цяло. Причината е, че Серия А на практика подпечата още един участник в Шампионската лига през сезон 2024-2025. 

Припомняме, че заради новия формат на турнира от новия сезон ще има две допълнителни места, а те ще са за първите две държави в клубната ранглиста на УЕФА. Така реално петите отбори от две от страните ще си осигурят място в групите на турнира. 

За момента в класацията това са Италия и Германия, но с вчерашните резултати в евротурнирите италианците стават недостижими. 

Серия А ще има пети представител в Шампионска лига, след като клубният коефициент е 18.428 към този момент и води с доста пред Германия с 16.785 и Англия с 16.750. 

В Шампионската лига не останаха италиански отбори, но в Лига Европа на полуфиналите се очертава да има след вчерашните резултати. Това може да е Аталанта, която има страхотна преднина пред Ливърпул в първия мач и със сигурност някой измежду Милан и Рома, снощи римляните победиха с 1:0 в Милано. 

В полуфиналите на Лигата на конференциите пък може да бъде финалистът в турнира от миналия сезон - Фиорентина. Тимът направи 0:0 като гост на Виктория Пилзен в първия мач. 

Така реално борбата за последното място ще остане най-вече между Германия и Англия, след като разликата между двете държави е много малка. 

В момента на петото място в Серия А е Рома, а в битката са още Аталанта и Болоня. С по-малки шансове са Наполи, които изостават на 7 точки от петия Рома. 

Ето и класацията към момента: 

1. Италия 18.428

2. Германия 16.785

3. Англия 16.750 

4. Испания 15.062

5. Франция 14.750