Испанската прокуратура поиска присъда от две години и половина лишаване на свобода за бившия президент на местната футболна федерация Луис Рубиалес, съобщава “Марка”.

Причината е нашумелият случай, при който функционерът целува непозволено по устата националката от женския футболен отбор на “Ла Фурия” Джени Ермосо, случила се непосредствено след триумфа на испанките на Мондиала в Сидни през август миналата година.

Рубиалес е обвинен в сексуално посегателство и принуда, като прокуратурата е представила на Националния съд своето кратко изложение на предварителните заключения. В него също така се иска присъда от година и половина лишаване от свобода за престъплението принуда за бившия треньор на женския национален отбор на Испания Хорхе Вилда, както и за бившия маркетингов директор на федерацията Рубен Ривера и за директора на мъжкия национален отбор Алберт Луке.

Освен присъдата лишаване от свобода, прокуратурата иска Рубиалес да бъде лишен от правото да работи в областта на спорта за срока на присъдата, да му бъде наложена пробация за срок от две години и да му бъде забранено да общува с футболистката и да я доближава в радиус от 200 метра за срок от четири години.

Съдебните проблеми на бившия президент на испанския футбол няма да намаляват, тъй като в момента властите го разследват и за корупция, пране на пари и други престъпления по време на неговия мандат.