Един от най-големите футболисти на новия век Златан Ибрахимович официално окачи бутонките. Ибра сложи край на кариерата си на 41-годишна възраст и беше изпратен след последния мач на Милан за сезона срещу Верона беше изпратен на специална церемония.

Феновете на Милан бяха подготвили страхотна хореография, а шведът обра аплодисментите на целия стадион.

За цялата си кариера Ибра завършва с 866 мача и 511 гола. През миналия сезон вдигна титлата с Милан в Серия А, което се оказа и последния му голям трофей в знаменитата му кариера.

Играл е за четири от петте големи първенства в света - Англия, Италия, Испания, Франция.

Бил е шампион на Италия, Испания, Франция и Нидерландия. Има над 30 трофея през кариерата си.

С националния отбор на Швеция има 122 мача и 62 гола.

Защитавал е цветовете на шведския Малмьо, нидерландския Аякс, италианските Ювентус, Милан и Интер, испанският Барселона, френският ПСЖ, английският Манчестър Юнайтед и американският ЛА Галакси. 

Ибрахимович смени доста отбори като кариера за такъв играч, но чепатият му характер и това, че не се съобразяваше с изисквания на много треньори си даде думата. Въпреки всичко обаче Ибра ще си остане един от най-великите, а всички бивши отбори му отдадоха почит, след като окачи бутонките. 

Шведът е сред един от най-големите бунтари във футбола и винаги е казвал, че е най-великият. Нещо, което му спечели много врагове, но и много фенове. 

Стартира от шведския Малмьо, а след това прави фурор в Аякс, където е видян от Ювентус и там изиграва два много силни сезона, а тимът е двукратен шампион на Италия. Скандалът Калчополи обаче взима двете титли на Юве, а тимът е пратен в Серия Б. Ибра пък отива в Интер - най-големият враг на Юве и става няколко пъти шампион, а Интер вдига трофея след над 15 години суша. През 2009г. е в Барселона, но очаквано не се задържа дълго там, защото треньор е Гуардиола, а когато двама такива характери са в един отбор единият ще изгърми. Ибра отива и в Милан - градския съперник на Интер. С който пък става шампион след дълга пауза. Следват ПСЖ, Юнайтед, Ла Галакси и пак с Милан, с който става шампион, а титлата отново е историческа, защото идва след ново дълго чакане, а последният път отново Ибра беше в отбора през 2011-а година. 

Феноменалните му попадения се помнят вечно. Определено най-запомнящ обаче ще си остане гола с шведския национален отбор, когато вкарва със задна ножица на близо 30 метра от вратата на Англия. Феноменални голове с петичка, голове от центъра или много далечно разстояния, както и бомби от над 20 метра са само част от впечатляващите попадения на Златан. 

Много от противниците на Ибрахимович ще кажат, че той не е сред най-великите, защото не е спечелил Шампионска лига, но истината, че много велики играчи нямат спечелен най-ценния европейски клубен турнир. 

Златан печели общо 34 трофея в кариерата си и е бил шампион на Нидерландия, Италия, Франция и Испания. 

Определено футбола загуби един от най-големите си символи в последните от началото на XXI век. 

Ето и някои от най-култовите фрази на Ибра: 

Обикновено казваме, че не можеш да станеш легенда преди смъртта си. Аз обаче съм жива легенда.

Арсен Венгер искаше да мина проби в Арсенал, когато бях на 17 години. Аз обаче отказах. Казах му, че Златан не ходи на кастинги.

Мисля, че съм като виното – колкото повече остарявам, толкова по-добър ставам.

(За отсъствието си от Мондиал 2014) Световно първенство без Златан не си струва да се гледа.

Марио Балотели ми харесва, той е по-луд и от мен. Може да вкара победен гол, след което да запали хотела.

Вярно е, че не знам много за Лига 1, но Лига 1 знае кой съм аз.

Контузен Златан е нещо сериозно за всеки един отбор.

Златан към Гуардиола: Ти си л**ното на Моуриньо

(За статуята си в Швеция) Някои играчи печелят трофеи, а други получават статуи. Някои пък получават и двете.

Не ми достига “Златната топка”? Напротив. Аз не не достигам на “Златната топка”. Кристиано Роналдо и Лионел Меси с нищо не са по-добри от мен. Да, истина е, че не съм печелил и Шампионската лига. Не знам какви са критериите за връчване на наградата. Дълбоко в себе си аз знам, че съм най-добрият в света.

Дойдох от своя собствена планета – планетата Златан.

(След напускането си на МЛС) Искахте Златан и ви дадох Златан. Сега можете да се върнете към гледането на бейзбол.