Четирима президенти - Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов уважиха откриването на Музея на славата на Христо Стоичков в София. На практика, от всички държавни глави на България след промените, липсваше единствено покойният д-р Жельо Желев.

"Щастлив съм и горд, че устоях това, което си поставих като цел като дете. Направих го, защото сме една малка държава. Нямам какво да се доказвам, искам това да е един спомен за пътя, по който съм минал аз и подрастващите да видят историята.

Благодаря на всички, които са тук. Вие сте приятели, защото показахте, че всичко се постига с труд. Това е един малък експонат, където показвам какво съм спечелил през годините. Благодарение на вас, на моите приятели и на първо място на моето семейство", заяви Стоичков.

Той неслучайно бе избрал датата 17 ноември, на която се навършват 30 години от незабравимия мач на "Парк де Пренс", в който България победи с 2:1 Франция и се класира за Световното първенство в САЩ през 1994-а. След гостите беше Димитър Пенев, както и някои от съотборниците му в националния отбор - Красимир Балъков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Радостин Кишишев, Бончо Генчев, Пламен Николов. Да уважат Камата бяха дошли бившият и настоящият кмет на София - Йорданка Фандъкова и Васил Терзиев, както и куп спортни легенди, сред които Стефка Костадинова, Армен Назарян, Петър Лесов, Таня Богомилова.

Стоичков, който е посланик №1 на България по света, е подредил в Музея на славата реликвите, белязали кариерата му - фланелките на отборите, в които е играл, както и тези, които е разменил с великани на играта, пиш gong.bg.
На мидно място са и най-важните индивидуални награди на легендарния №8:

- "Златна топка", спечелена през 1994 г.
- "Златна обувка" на голмайстор №1 на Европа (1990 г.)
- "Златен Онз" за най-добър футболист в света за 1992 г.

От утре музеят ще открие врати и за фенове, които ще могат да разгледат богатото му съдържание.