Хърватия се класира на исторически първи финал на световно първенство и се превърна в първия балкански отбор, който ще играе за най-ценния трофей във футбола. Шахматистите осъществиха драматичен обрат срещу Англия с 2:1 след продължения и ще спори за Световната купа срещу Франция в неделя от 18 часа на стадион Лужники в Москва. Хърватите стигнаха до полуфинала след две победи с продължения и дузпи срещу Дания и Русия, изоставаха с гол пасив, но проявиха невероятен дух и класа и обърнаха развоя срещу коравите англичани. Двубоят не блестеше с кой знае какво качество, но бе крайно интересен със своя заряд и драматизъм. Англия поведе и контролираше играта преди почивката, Хърватия владееше положението през второто полувреме, когато изравни, а в продълженията дочака своя миг. В крайна сметка опитът и рутината на хърватите пречупиха устрема и ентусиазма на англичаните, както почти винаги става в мачове от подобно ниво. И както се случи и в първия полуфинал между Франция и Белгия. Младият състав на Англия впечатли с представянето си на Мондиал 2018, но се оказа недостатъчно зрял, за да играе на финал на световно първенство.

Мачът започна по възможно най-добрия начин за Англия. Още в 5-та минута Деле Али бе фаулиран пред пеналта на Хърватия и Киърън Трипиър с ювелирно изпълнение в стил Дейвид Бекъм от фаула прониза мрежата. Хърватите опитаха някакво подобие на натиск, но преди почивката изглеждаха разконцентрирани и изцедени. Англичаните заформиха стабилна постройка пред пеналта, наситиха средата на терена и отбиваха плахите атаки на шахматистите. Опитваха и контраатаки, но в няколко случая можеха да изиграят картите си по-добре.

След почивката хърватие излязоха коренно преобразени. Отнякъде те извадиха морални и физически сили и постепенно натикаха англичаните в полето им. Натискът постепенно се засилваше и в 68-та минута Хърватия изравни. Върсалко центрира отдясно, Перишич изпревари Уокър, протегна крак и под носа му отклони топката в мрежата. Англичаните протестираха за опасна игра от страна на Перишич и в интерес на истината той доста високо вдигна крака си, но реферът Джунейт Чакър отказа да преразгледа решението си. Малко след това отново Перишич можеше да осъществи пълен обрат, но удари страничната греда.

Така се стигна до продължения, които започнаха с натиск на Англия. В 99-та минута Стоунс стреля с глава след корнер отдясно, но Върсалко изби с глава от голлинията. В края на първото продължение хърватите изнесоха играта и Манджукич пропусна от упор, след като бе изведен от Перишич фронтално - Пикфорд се намеси навреме и изби удара на нападателя. Хърватия нанесе удара си в 109-та минута. Тогава Перишич отклони с глава една топка в полето на англичаните, които изпуснаха Манджукич и старата лисица прониза мрежата за втори път, хвърляйки в екстаз феновете. За Англия остава утехата да играе за бронзовите медали срещу Белгия в събота от 17 часа.