Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Георги Иванов говори пред Спортал преди избора за нов президент на БФС в петък.

"След оставката на Борислав Михайлов реших да се кандидатирам, защото минах всички нива в българския футбол. Бил съм футболист, треньор и директор. Смятам, че следващата крачка е да бъда президент. Взех това решение в края на миналата година. Не знаех, че Михаил Касабов ще се кандидатира. Неприятно е, че има двама кандидати от футболния съюз, но всеки си върви по неговия път. С отлични отношения сме с Михаил Касабов. И до ден днешен не мога да кажа лоша дума за него. Сега сме опоненти.

Всеки има право да избере каква кампания да проведе – позитивна или негативна. Моята кампания е позитивна. Неведнъж казах, че искам обединение. Ние сме слаби, защото сме разединени. Ако аз спечеля, трябва да спрем тази война. Аз ще подам ръка на другите претенденти, но не знам дали ще я приемат. В техния екип има хора, които могат да помогнат на българския футболен съюз. Чух се с някои от кандидатите – те са ми звънели, аз не съм ги търсил. Ние не сме врагове, а опоненти. Всеки един има качествата да бъде президент.

Видял съм програмите на всеки един от тях, които горе-долу съвпадат. Имаме програма, приета от ФИФА и УЕФА, която трябва да завърши 2026 година. Ние вървим по нашия си път и сме в напреднала фаза. Ако спечеля, през 2026 година трябва да се направи нова програма, с която да надградим. Когато дойдох в БФС, вече беше започнала работа по тази програма.

Първото нещо, което ще променим, е Изпълкомът. Има много негативи и позитиви в работата на някои хора в БФС. Структурата трябва бавно и постепенно да се променя. Трябва да се пипа много внимателно и постепенно.

Разликата между мен и другите кандидати е, че аз съм вътре във футболния съюз. Трябва да се направи Изпълком със сериозни и качествени хора. Това ще бъде органът, който ще взима решения и след това те ще се спускат надолу по веригата. Да, телевизионните права са наболяла тема, но не съм юрист.

Навсякъде сме коментирали само истината. Клубовете са недоволни от ТВ правата, някои не са доволни от материална база. Във Варна има проблем, във Велико Търново е различен проблемът. Знам проблемите на клубовете. Аз трябва да намеря качествените хора в Изпълкома, с които да ги решим. Без помощта на държавата нищо не можем да променим. За момента не искам да споделям имената от моя Изпълком. Ще го обявя, ако спечеля. Това ще са хора с авторитет и положение в обществото. В последните години самият имидж на футболния съюз не беше добър. Няма да има президенти на футболните клубове в Изпълкома. Така ще има конфликт на интереси.

Не съм се виждал с професионалните клубове. Те са леко неутрални в тези срещи, които водя. Знам техните проблеми. Ще имаме достатъчно време да се срещаме и да обсъждаме, ако спечеля.

Има проблем с материалната база и финансирането от Общините. Някои терени трябва да се обновят, другаде трябва да се направят нови. В последните години сме направили 23 терена от БФС. Общините взимат от данъците на самите граждани, за да ги дават на аматьорските клубове. Ние помагаме, като направим терен, без да има възвращаемост. Даваме топки по програми. Всички средства, които получаваме, са от ФИФА и УЕФА. Нямаме никакви приходи от спортния тотализатор или ММС. Бюджетът на БФС е много ограничен да помага на аматьорските клубове.

Ако някой кандидат президент е казал, че може да помогне с бюджет, това не е вярно. Това са измислици и празни приказки. Ние трябва да работим с държавата.

Навсякъде където съм бил, вратите за мен са отворени. Хората, с които се срещам, показват цялото уважение, което имат към мен. Винаги съм помагал, докъдето ми стигат силите. Като кандидат-президент виждам още по-голяма любов към мен.

Не мога да коментирам, ако някой е имал негодувание към президента на БФС или вицепрезидента. Аз такова нещо не съм срещал и винаги съм се радвал на любов. Като ходя по Витошка, хората искат да се снимат с мен. За тези две години, в които съм работим в БФС, се чувствам горд. Шефът на АФЛ трябва да бъде в Изпълкома. Има хора, които трябва да останат, но съм видял, че през тези години работят по добър начин.

Книгата беше планирана да бъде раздадена на всеки клуб по едно копие. След Конгреса тази книга ще бъде пусната свободно на пазара. Тя е направена за деца, треньори, ръководители, президенти на отбори. В нея има как се развива едно дете от 8 до 19 години. Арсен Венгер похвали книгата. Не мога да нося отговорност кой какво е направил. Аз нося отговорност какво съм направил аз.

Най-големият проблем да нямаме качествени футболисти е, че имаме некачествени треньори. Трябва да обучим треньорите. В ДЮШ нищо не става за 2 години. Две години са много малко време за развитие на някакви качества и играчи. Ако професионалните клубове следват това, което ние искаме, много неща ще се променят в самите футболисти. Когато видим, че някой футболист не може да поема и подава топката или да играе с глава, това означава, че има пропуски в обучението.

Искаме специалисти да идват в треньорската школа и те да обучат практическите наставници, които да идат в Белгия или Португалия, след което да разпространяват цялата методика у нас. Треньорите трябва сами да се усъвършенстват след обучението си. С обучение тези треньори могат да водят и тренират деца и да ходят по турнири в малки населени места с по 12-13 деца. Появиха се много школи и липсата на лицензи при треньорите е голяма. Започват да ги тренират треньори, които нямат лиценз. Училищният футбол изчезна и децата започнаха да тренират по различни школи. Когато започнах да тренирам футбол, на приемен изпит от 400 човека избраха 25. От тях 7-8 играха професионален футбол.

Всекидневната работа, която аз имам, ми дава основание да смятам, че съм подготвен за тази работа. Бюджетът на БФС е 20 милиона и е крайно недостатъчен. Той е за всички национални отбори, жени, плажен футбол, футзал. Жените играха в Кържджали и след това бяха в Анталия за реванша. Лагерът има струваше 140 хиляди лева. Мъжки, младежки, 19,16,15-годишни. Има женски национален отбор и след това други формации. БФС не получава една стотинка от държавата. Бюджетът може да стане голям в зависимост от това какви рекламодатели ще имаме.

Как да ида на диспут с някого, на когото аз мога да покажа моята работа за 2 години и може да се пипне, а той казва, че може да направи небостъргач. Виждал съм се многократно с професионалните клубове.

Женският футбол – плащаме тримата съдии, лекаря и делегат. 50 000 лева ни излиза всичко това, за да имаме женско първенство. Има демографски срив в Северна България. Най-големият проблем в българския футбол е липсата на финанси. Трябва да работим с държавата. Аз мога да говоря точно и конкретно за това, защото аз работя с тези неща.

Две години тази война пречи на целия футбол и цялата среда. Сега има Конгрес и след него трябва да има обединение. Аз ще подам ръка, ако другите кандидати искат да я приемат. Другите кандидати критикуваха федерацията, когато имаше мачове. Свикнал съм на всички тези критики. Федерация и клубове трябва да гледаме в една посока.

Ако не спечеля, никога няма да направя това, което направиха те. Ще се отдръпна и няма да критикувам. Националният отбор е за цяла България, не е нито на Гонзо, нито на Бербатов. А те настроиха феновете срещу националния отбор. Никъде го няма това хулиганство, което беше в мача с Унгария. За мен мачът трябваше да се играе там, където трябваше да е на първо място. Ако беше с фенове на стадиона, можеше да има и жертви. Някой накара тези хора да дойдат през Фейсбук. Никъде в света не сме виждали такива неща. Тези деца гледат тези грозни сцени.

Аз не съм казал, че Стилиян и Мартин са нападали националния отбор. Със Стилиян говорих преди месец. С Петър Величков също съм говорил. Аз автоматично станах техен враг след покана от Боби Михайлов. Аз имам дело от Мартин Петров за расизъм. Смятате ли, че така действат приятели? Те имат място в БФС. Те са млади хора, които имам знания, но им трябва опит. Трябва да се научиш да стиснеш ръката на опонента, ако загубиш. Аз ще помагам и няма да критикувам, няма да искам никакви постове.