Мъжкият национален отбор по футбол ще домакинства на Литва в двубой от европейските квалификации. Двубоят е днес от 19:00ч. на националния стадион "Васил Левски" в София. 

Реално националите се завърщат в официален мач на националния стадион след 2 години. Последният мач беше на 12 октомври 2021г., когато България победи Северна Ирландия с 2:1 в световна квалификация. След това в срещите от Лигата на нациите и сега за европейските квалификации всички срещи се играха в Разград. 

България прие Иран на стадион "Христо Ботев" в Пловдив в контрола през септември, но се оказа УЕФА има забележки относно осветлението на Колежа. След като бъде поставено допълнителното осветление на козирките на южната и северната трибуни се очаква националите да играят мачовете си изцяло на Колежа.

Сега последните две домакинства от европейските квалификации срещу Литва и Унгария ще се играят на националния стадион в София.

Националите са все още без победа в европейските квалификации. Те са с две равенства и 3 загуби в групата си отдавна загубиха шансове за класиране на Евро 2024. 

В първия мач между двата отбора във Вилнюс двата отбора направиха 1:1. 

Реално мачът е важен за националите и заради коефициента за ранглистата, който пък определя разпределянето урните за квалификациите. При загуба България почти сигурно ще остане на последното място в групата. 

В момента в групата само България и Литва са без победа и имат едва 2 точки. Националите са с по-добри показатели и са 4-ти, а Литва е на последното 5-то място. 

За България остават още два мача през ноември в пресявките срещу Унгария като домакин и срещу Сърбия като гост. Двата отбора обаче търсят задължителни победи, за да си осигурят място на Евро 2024 и трудно националите ще успеят да вземат нещо срещу тях. 

В последния си мач от пресявките България загуби с 1:2 от Черна гора като гост, а Литва загуби домакинството си на Сърбия с 1:3.

Във вторник България ще е домакин на Албания в контрола.

Съдия на двубоя ще е Гиорги Круашвили.