Футболният ни елит се завръща след само месец пауза. Кратката пауза за повечето отбори се оказа недостатъчна да сглобят отборите си и почти всички отбори ще правят селекция в движение. 

Естествено надеждата и през този сезон да има повече интрига. Миналият сезон тя беше налице и доста от отборите играеха до последния кръг за нещо. След доста време и титлата се реши в последния кръг. Шампион отново стана Лудогорец, който записа 12-та поредна титла. 

Битката за титлата и евротурнирите 

И през този сезон Лудогорец е абсолютния фаворит за титлата. Големият въпрос си остава дали разградчани ще направят колебливи игри както през изминалия сезон и дали ще имат отбор, който ще може да поддържа тяхното темпо. През миналия сезон това беше ЦСКА, който реално имаше мачбол за титлата, но пропусната дузпа от Иван Турицов в двубоя срещу ЦСКА 1948 лиши тима от трофея. 

Сега като преследвач за титлата освен ЦСКА можем да сложим и Левски. "Сините" изпратиха разочароващ минал сезон и направиха и антирекорд от поредни мачове без успех. Сега обаче Левски се очаква да не прави толкова грешки през сезона. ЦСКА 1948 през изминалия сезон беше константа, с която всеки се съобразяваше. Клубът достигна до исторически бронзови медали и място в евротурнирите, а освен това игра феърплей срещу Лудогорец и ЦСКА в битката за титлата и открадна точки и от двата отбора. Именно тези четири тима се очертават и през този сезон да бъдат в топ 4 и определено ще е изненада ако някой друг успее да ги измести. 

Претендентите за топ 6 

Както споменахме трудно някой ще се намеси в топ 4 през новия сезон, но все пак отбори като Черно море и Локомотив Пловдив, които през изминалия сезон влязоха в топ 6 и през този сезон ще гледат да бъдат сред челните позиции и ще опитат да изпреварят някой от топ 4. Черно море и Локомотив рядко грешат у дома, а през изминалия сезон и двата тима направиха и немалко точки и като гост. При моряците обаче вече започва да има комплекс, а той е свързан с това, че тимът винаги е в топ 6, но винаги остава извън участие в евротурнирите - загуба на баража за Европа и места, които не дават нищо. Към тях може да се присъедини и Арда, която през изминалия сезон игра в баража за Европа, но загуби от Левски. Тимът от Кърджали е един от най-симпатичните в елита и с много българи в състава. 

Отборите за 7-ма позиция или опит за топ 6 

Славия изпусна сигурното си 7-мо място през изминалия сезон и не успя да играе в баража за Европа. Тимът винаги е бил енигма в първенството и винаги е изненадвал. Ботев записа ужасяващ минал сезон и едвам се спаси от това да играе в групата за оставане в елита. Сега тимът е амбициран за по-предно класиране като влизане в топ 6 или 7-то място, но тимът има да решаваш голям проблем, а именно новата защита. От клуба още не са привлекли нови играчи в защита където положението е най-тежко. 

Златната среда или изпадане 

Локомотив София беше напуснат от доста основни играчи, но клубът сглоби не лош отбор за началото на сезона и се очертава отново да бъде в средата на таблицата. Берое е най-голямата енигма през този сезон. Отборът беше взет от нови чужди собственици, които пък взеха много аржентинци в отбора. Реално тимът е почти нов за новия сезон, но не е ясно как ще изглежда, когато мачовете започнат. Има и друг проблем. Много от новите още не са уредени и е много вероятно да не играят първите 2-3 кръга. В Пирин ситуацията е доста тежка, защото реално се гради почти нов отбор. Клубът се спаси, но през новия сезон изглежда, че отново ще е замесен в борбата за оцеляване и този път не е ясно дали ще успее да остане в елита. Ботев Враца също изглежда сред кандидатите за оцеляване. Врачани също не са с много големи шансове този път за оставането си. Хебър направи чудото през изминалия сезон и от почти сигурно изпадащ дори не отиде на бараж за оставане. Пазарджиклий обаче трудно ще се преборят за по-горната група и най-вероятно също ще бъдат в групата за оставане. Новаците в елита Етър и Крумовград са много интересни, защото направиха не лоша селекция за елита ни. Очаква се и двата тима да разчитат основно на домакинствата си, но определено ако успеят да бъдат в групата между 7-мо и 10-то място ще е много изненадващо. За Крумовград това е абсолютен дебют в елита ни. За съжаление клубът няма да може да домакинства в Крумовград, защото стадионът не отговаря на изискванията и отборът ще домакинства на клубната база на Ботев в Коматево и ще тренира на стадион "Пловдив". 

В плейофите отново ще има разделение на три - първа шестица, групата за отборите, които се борят за 7-то място, а всички от 11-то до 16-то място ще се борят за оцеляване.

 

И през новия сезон няма да промяна - шампионът ще играе в квалификациите на Шампионската лига, вторият със сигурност ще играе в квалификаците на Лига Европа, а към него ще се присъединият победителя от баража за Европа, както и носителя на Купата - ако е извън топ 3 или третият в класирането. 

Изпадат 16-ия и 15-ия, а 14-ия ще играе бараж за оставане срещу третия от Втора лига. От Втора лига ще влязат първите два отбора. 

Програмата за 1-ия кръг: 

14 юли 2023 г., петък

18:45ч. Пирин (Благоевград) - Берое (Стара Загора) 

21:00ч. Арда (Кърджали) - Черно море (Варна) 

15 юли 2023 г., събота

18:45ч. Левски (София) - ЦСКА 1948 (София)

21:00ч. Крумовград (Крумовград) - Лудогорец (Разград) 

16 юли 2023 г., неделя

18:30ч. Локомотив (Пловдив) - Ботев (Пловдив)

21:00ч. Хебър (Пазарджик) - ЦСКА (София) 

17 юли 2023 г., понеделник

18:30ч. Локомотив София (София) - Ботев (Враца)

20:45ч. Етър (Велико Търново) - Славия (София)