Българският футболен елит навлиза в решителната си фаза. След паузата за националните отбори до края на сезона няма да има повече паузи, а тук идва и най-важната част от кампанията - последните мачове от редовния сезон, плейофите и баражите. 

Ботев и Локомотив 

Пловдивските отбори Ботев и Локомотив се борят от двете страни на мястото си в плейофите.

Локо, който дълго време беше и на първо място в класирането сега се бори за място в евротурнирите от първенството. "Смърфовете" са пети с 47 точки и почти сигурно ще влязат в първата шестица. Пловдивчани водят с цели 12 точки пред 7-ия Арда и реално на отбора трябва само 4 точки в последните пет срещи от редовния сезон, за да си осигури и на практика класирането в първата шестица. Там обаче Локо има доста малки шансове за едно от първите 4 места, предвид това, че тимът беше напуснат от доста от основните си играчи през зимата. Пловдивчани отпаднаха за Купата и няма как да разчитат на турнир.

Ботев има все още два шанса първенство и Купата, но ситуацията при канарчетата не е много розова. В момента Ботев е 9-ти с 33 точки и трябва да не губи следващите си два мача срещу Черно море и Берое, защото това ще е ключово къде тимът ще попадне в плейофите. Ако канарчетата загубят и двете срещи то Ботев може да се окаже и в плейофната група за оставане в елита. През миналия сезон тимът успя да се спаси с мач с Пирин и отиде в плейофната група между 7-мо и 10-то място. Хубавата новина за разлика от миналия сезон обаче е сега, че ако Ботев влезе в плейофната група 7-10 място ще има реален шанс за седмото място, защото останалите отбори също много грешат и няма тим, който да се е откъснал сериозно. Пловдивчани са все още и в борбата за Купата, където на полуфинал в две срещи ще имат много тежък сблъсък срещу ЦСКА. Ако Ботев успее да спечели Купата то тимът си осигурява директно място в Лига Европа. Ако пловдивчани не успеят за Купата, но пък достигнат до 7-то място те ще гостуват на 3 или 4-ия кръг в крайното класиране в директен бараж за Европа. 

Шампионската титла

Вече се откроиха само три тима, които се борят за титлата, но едва ли някой си мисли, че Лудогорец ще бъде свален от върха. Шампионите са с най-дълга скамейка, най-добри футболисти и определено се очертава през този сезон да не треперят до последния кръг, както беше през миналата кампания. Лудогорец вече е лидер с три точки пред Черно море и ЦСКА, а освен това тимът има и мач по-малко срещу ЦСКА 1948, който ако вземе ще отвори преднина от 6 пред преследвачите и е много вероятно да има дори и по-голяма преднина в началото на плейофите, които така или иначе са директни мачове и са само 5. Големият въпрос е дали Черно море ще запази мястото си в тройката, защото по този начин варненци, които правят страхотен сезон, със сигурност ще си осигурят минимум бараж за Лига Европа. За третото място обаче дебне Левски, който ще направи всичко възможно да вземе третата позиция, защото иначе ще трепери до последно кой ще вземе Купата и ако това не е Лудогорец или ЦСКА, то четвъртото място няма да даде нищо, а третия ще отиде на бараж. 

Седмото място 

Тук битката е между доста отбори, а мястото е ключово, защото със сигурност осигурява бараж за Европа. Реално с шансове за това място са ЦСКА 1948, Арда, Крумовград, Ботев, Славия и Берое. Разликите на този етап не са никак големи, което означава, че е много вероятно именно в плейофите да се реши всичко. От всички тимове само Ботев е в борбата за Купата и ако спечели трофея ще отпадне от борбата за седмото място. ЦСКА 1948 в момента е на 6-то място и ще играе в първата шестица ако завърши на тази позиция. Разликата между седмия и 11-ия е едва 6 точки. Тимът завършил седми ще срещне 3-ия или 4-ия като гост в един мач на директна елиминация за място в Лигата на конференциите. 

Изпадащите 

През този сезон за оставане в елита ще се борят Хебър, Локомотив София, Пирин, Ботев Враца и Етър към тях ще се присъедини  още един отбор, който обаче ще е с доста точки и няма да бъде замесен в борбата. От всички тимове Хебър изглежда с най-голям шанс за спасение. От останалите ще се борят до последно, но с най-малки шансове изглежда Етър, който вече изостава с цели 15 точки от 14-то място, което осигурява бараж за оставане в елита. Така борбата ще бъде най-вече между Локомотив София, Пирин и Ботев Враца, а от тях един ще изпадне, един ще се спаси и един ще отиде на бараж за оставане срещу третия от Втора лига. 

Разпределението на квотите за Европа 

През този сезон има едно много важно уточнение, а именно, че отново ще има български отбор в Лига Европа, а той ще е носителят на Купата на България. Както е известно от новия сезон