Финансови разкрития преди конгреса на БФС на 12 октомври.

Футболната централа е ипотекирала сградата на улица "Иван Асен" 2 срещу кредит в размер на 5 милиона лева.

"Българският футболен съюз е теглил кредит и е ипотекирал сградата на "Иван Асен" 2, но този кредит дали се обслужва или не – не се знае." Това заяви в оредаване по btv днес кандидатът за президент на централата Димитър Бербатов.

Оказва се, че такъв кредит има, а за него ни потвърди вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев.

"Какъв е проблемът, че е ипотекирана сградата на БФС? Не достигнаха пари за обзавеждането на сградите и тези пари са използвани за обзавеждане. УЕФА отпуска едни средства, но никой не ни кара да взимаме 100 декара терен, можеше да вземем 20 декара. Ние сме взели нещо, което да остане за поколенията", коментира Фурнаджиев пред bTV. "Има договор за заем. В момента наизуст не мога да говоря, мога да се поинтересувам, но ако не се лъжа е 5 милиона лева приблизително, без да претендирам за точност.", добави той. Новината за ипотекираната сграда излезе наяве непосредствено преди конгреса, насрочен за 12 октомври. Оказва се обаче, че кредитът не е отсега. "Не мога да ви кажа точно годината, защото не си я спомням, когато открихме базата - преди 4 или 5 години."

Попитан за какъв период трябва да се върне този кредит, Фурнаджиев отговори така: "Кредитът се обслужва напълно редовно. Плаща се всичко както е по действителен план, ако не се лъжа е за 10 години." Вицепрезидентът на централата е категоричен, че този кредит не обслужва натрупани задължения на БФС, "защото БФС няма задължения".

Междувременно 8 дни преди конгреса все още не е ясно колко и кои клубове ще гласуват на предстоящото събрание.