Финалът на Шампионската лига през 2026 г. може да се играе в САЩ, обяви президентът на УЕФА Александър Чеферин. Това ще бъде точно преди световното първенство, на което американците са домакини заедно с Канада и Мексико.

“Тази година сме в Истанбул. Следват Лондон и Мюнхен. След това още не сме решили, но е възможно”, заяви Чеферин в подкаста “Мъже в блейзъри”.

“Ние разпределяме 97% от приходите си към клубовете и това не е някаква измислица на изкуфелите шефове от Швейцария, както обичат да казват феновете. А този нов пазар ще отвори врати за уникални спонсори. В момента футболът е изключително популярен в САЩ. Много компании се интересуват от него. В Европа има леко задъхване”, обясни словенецът.

Според Чеферин мачовете от последното европейско първенство са гледани от повече хора от САЩ, отколкото финалите в НБА. “Шокира ме фактът, че всички 30 мача са привлекли аудитория като финала на американския футбол “Супербоул”. Това нямаме право да го пренебрегваме”, допълни Чеферин.

Всъщност той се опитва да навакса изоставането от Южна Америка към американския пазар. Американците вече получиха “Копа Америка” за 2024 г., преди да са домакини на световното.

Отделно САЩ и Мексико вече поискаха и първенството на планетата при жените през 2027 г. от ФИФА.