Феновете на Локомотив и Ботев се обединиха около идеята, че не е нормално дербито да се играе без гостуващи фенове. Припомняме, че вчера беше взето историческо решение от двата клуба да няма гостуващи фенове в дербитата до края на годината. Двата отбора подписаха споразумение, според което няма да има фенове на Ботев на "Лаута" в неделя, а феновете на Локомотив няма да присъстват на мача на "Колежа" през ноември.

Дербито е от първия кръг на новия сезон и ще се играе тази неделя от 18:30ч. на стадион "Локомотив".

Решението беше взето, защото беше изключително рисково феновете на Ботев да бъдат във временния сектор за гости на "Лаута". Той се намира на централната трибуна и ще приема гостуващи фенове докато бъде открита южната трибуна, която вече напредва сериозно и се очаква най-късно до септември да е готова. Остава обаче въпросът защо не бяха сменени домакинствата, защото със сигурност до ноември южната трибуна на стадион "Локомотив" щеше да бъде готова. 

Така за първи път в историята на дербито двата тима се споразумяват да няма гостуващи фенове. Като цяло практиката да няма гостуващи агитки на Балканите е доста често срещана, но в България за първи път се стига до такова решение. 

В социалните мрежи се появиха много мнения на привържениците на двата отбора. Имаше и коментари, които защитиха решението. 

Ето и част от тях:

"Така и не разбрах защо не смениха домакинствата. Нямаше да има такива драми."

"Най-безмисленото дерби ще е това." 

"Аз като един от най верните фенове на Локо, НE OДOБPЯВAМ да няма фенове на Ботев във временния гостуващ сектор! Кво дерби ще е без едната публика!? Защо се направи тази тъпотия? Така ние сме прецакани, и няма да имаме фенове на стадиона на Ботев в ответния мач." 

"Мач в средата на юли, в 18:30, на стадион с осветление (очертават се температури около 38°. За да може дербито Хебър - ЦСКА минус София, да се играе по хладното...). Жегата ще е адска, разбира се, че полицията предпочита да си улесни работата.. нали и те трябва да се пекат на пистата в униформи, каски и т.н... Можеше да се разменят гостуванията и да се получи един празник с пълен стадион и при двата мача.. Ама по-добре така.. да неглежираме дербито, което винаги е било по-интересно от колкото софийското. Да го лишим от публика - в зверски жеги и без гостуваща публика.. и направо да закриваме всичко.. За това футболът ни е на това дередже.. заради уникалното, слугинско и продажно управление.. В момента, в който футболът спря да бъде за феновете, а само за реклами, схеми, пране на пари и телевизионни права - всичко умря.."

"Така както е тръгнало по добре официално го направете без никакви гостуващи фенове и за двата отбора на нито една футболна среща за тази година!!!"

"Това вече е смешно. Как никой не се сети,че може да се разменят гостуванията. Този мач без публика и от двата отбора е пълен абсурд! Емоцията на дербито прави мача значим. Не беше ли по-правилно да се разменят домакинствата? Футбола е за феновете! Футболистите и на двата отбора заслужават да бъдат подкрепени. Какво е градско дерби без гостуваща агитка? Разменете домакинствата! Футбол в България няма и никой не мисли за феновете! Жалко..."

"Браво! Това е най-адекватното решение при тази ситуация." 

"Определено е по-добре така, отколкото да има инциденти по трибуните." 

"Колкото и да е неприятно друго решение няма." 

"Така е честно, защото няма да има гостуващи фенове и на двата мача и никой няма да е ощетен." 

Официално: Без гостуващи фенове на дербитата между Локо и Ботев през тази годинаОт Ботев потвърдиха новината