След края на световните квалификации стана ясно окончателното разпределение на отборите в Европа спрямо техните коефициенти в урните на новия турнир Лига на нациите. Очаквано България е в трета урна, като възможните съперници на нашите са Унгария, Румъния, Шотландия, Словения, Гърция, Сърбия, Албания, Норвегия, Черна гора, Израел, Финландия, Кипър, Естония и Литва.

Всяка дивизия ще бъде разделена на четири групи с по три или четири отбора. Тимовете ще играят всеки срещу всеки на разменено гостуване. Победителите от групите ще се изкачват в по-горна дивизия, а последните ще изпадат в по-долна. Жребият ще бъде изтеглен на 24 януари 2018 в Лозана. Идеята е Лигата на нациите да измести приятелските мачове и да осигури още 4 квоти за европейското.

След като редовните квалификации определят 20-те отбора, които ще получат билети за Евро 2020, през март същата година ще се играят плейофи между победителите от всяка група от всяка една дивизия за определяне на допълнителните четири места за ЕП. Ако някой от отборите победители вече си е осигурил място за Евро 2020 през квалификациите, неговото място ще бъде заето от следващия отбор с най-добро представяне в Лигата на нациите.