Настъпи големият ден, който цял Пловдив очаква с трепет от три седмици. Градските съперници Ботев и Локомотив излизат в исторически сблъсък на финала за Купата на България тази вечер от 19 часа на националния стадион "Васил Левски". Двата отбора са изиграли над 100 мача помежду си, а пловдивското дерби отдавна е запазена марка в българския футбол. Поредното му издание днес обаче няма да е като другите - за първи път в историята Ботев и Локо се срещат на финал за Купата на България. Едва ли има по-подходящ момент за реклама - на отборите, на феновете им, на Пловдив. Най-малко 20 000 души ще дерат гърла на националния стадион, което е своеобразен рекорд за мач на неутрален и за двата тима терен в родния футбол.

В последните години сякаш свикнахме дербито често да бъде съпровождано от грозни сцени между запалянковците. За момента еуфорията и емоциите покрай сблъсъка са изцяло футболни и в положителния спектър. Дано такива останат преди, по време на мача и след него. Дано не броим счупени глави, а голове. Защото този път ще гледа цяла България, от небето ще гледат Чико и други славни герои на Ботев и Локо от историята. Заради всички тях и заради футбола си струва да запомним този финал само с добро.

Жълто-черните и черно белите са изиграли общо 108 мача за първенство при пълен паритет - по 39 победи за двата тима, 30 равенства и голова разлика 129:129. При мачовете за Купата на България е малко по-различно - 11 срещи, 6 победи за Ботев, 2 за Локо и 3 равенства при голова разлика 25:17 за канарчетата.

Една купа и две мечти, оцветени в жълто-черно и черно-бяло. Победителят ще бъде само един, ще има сълзи на радост и мъка. Но победени няма как да има в мач с подобен блясък. Пловдивското дерби винаги е било номер 1 по непредсказуемост и в това се е криело най-голямото му очарование. Днес няма да е по-различно. Техничният Ботев срещу организираният Локомотив. Фантазията на канарчетата срещу дисциплината на черно-белите. Изобретателността на Тошко Неделев срещу рутината и сърцето на Митко Илиев. Клишета - дал Господ. Ботев спечели трофея преди две години, но Локомотив е не по-малко гладен. Има ли фаворит? Да, има. Ще го научим тази вечер около или след 21 часа.

Потокът от Пловдив към София днес ще бъде чудовищен, затова полицията в двата града е взела необходимите мерки по оганизацията. Припомняме ги на феновете:

Органите на реда ще съпровождат феновете на двата отбора по магистралата до София, както и по обратния им път до Пловдив след края на срещата. Запалянковците на Ботев тръгват в 13 часа от Коматево, а тези на Локо - в 14 часа от Лаута. Столичната дирекция на вътрешните работи, съвместно със Столичната община, осигуриха места за паркиране на организирано пристигащите в София футболни фенове. За тези на Ботев е предвидено да имат възможност да паркират на ул. "Кирил Видински", а за привържениците на Локомотив - на площада пред Храм-паметник "Св. Александър Невски". Феновете на Ботев ще бъдат настанени в сектори А и Б, а тези на Локомотив - в сектори В и Г.

Полицията призовава запалянковците на двата отбора да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на националния стадион "Васил Левски" в 16:30 часа. В деня на провеждане на футболния мач, билети на касите на стадиона няма да се продават. На изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач. Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/. Ангажимент по охраната на спортната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост.