Продължава строителството на стадионите на “Ботев” и “Локомотив”, ще Ви представи докъде стигнаха двата стадиона и какво ще стане през новата година.

Стадион Христо Ботев

Драмите около “Колежа” нямат край, но поне строителството не е спирало. Новата драма около е стадиона, че ще трябват още 26 млн. лева, които Общината ще поиска от държавата. Стадионът напредва, но все още остава голям въпросителна какво ще стане с козирките. Феновете на Ботев поискаха отпуснатите последно пари от 12 млн. лева да отидат изцяло за цялостното завършване на козирките на централния сектор и Трибуна “Изток”. В момента на стадиона се поставят именно конструкциите на двете трибуни. Тревата вече е факт, а седалките също вече са доставени и се очаква да бъдат монтирани през следващия месец.

За момента фенове и Община се обединиха затова стадионът да бъде завършен изцяло и да не се бърза с пускането веднага през февруари или март, защото ако стадионът е само цялостно завършен много трудно ще бъде завършен.

Бившият регионален министър Николай Нанков заяви, че най-реално е стадионът да приема мачове през септември 2023г.

Парите, които липсват трябват за изцяло вертикалната планировка, както и електро и ВиК инсталациите и за цялостното завършване на козирката.

Въпросите около строителството още остават отворени, но Ботев би трябвало вече през тази година се завърне на стадиона и всички индикации са това да се случи. Ако това не стане през декември ще се навършат 10 години, откакто Ботев не играе своя клубен стадион.

Стадион “Локомотив”

Строежът върви в срок и се очаква до края на годината отборът да се похвали с две нови трибуни. Трибуна “Бесика” вече е готова и се чакат само документите, за да бъде пусната в експлоатация и да приема фенове. Трибуната е с козирка и под нея трябва да има музей, фен магазин и кафе. През февруари за първия домакински мач на Локомотив за новата година “Бесика” трябва да приема вече фенове.

Веднага, след като се приключиха дейностите по “Бесика” започна бутането на трибуна “Спортклуб”. В момента са премахнатите парапетите от двете страни от страна към стадиона и откъм помощните игрища.

Паралелно с това продължава и работата по южната трибуна, която все повече напредва. Според строителите там Локомотив е с няколко месеца напред. Очаква се трибуната да бъде завършена до лятото на 2023г. или най-късно през есента.

Докато не бъде отворена южната трибуна гостуващите фенове ще бъдат настанени най-вероятно в десния край на централната трибуна в близост до южната трибуна. До момента гостуващите фенове бяха настанени в единия край на трибуна “Спортклуб”, но преди да започне нейното разрушаване.

До края на годината Локомотив трябва да има действащи две трибуни – “Бесика” и южната трибуна.

Трибуна “Спортклуб” трябва да бъде готова през 2024г.

Остава въпросът за централната трибуна и дали парите за нея ще стигнат.

От Локомотив също поискаха пари от държавата за завършването на стадиона. Това пък предизвика скандал с фенове на Ботев, които поискаха писмото за двата стадиона да бъде пуснато отделно от Общината, а не да бъде общо.

Въпреки драмите все пак хубавото е, че се строи и Пловдив може да се превърне в първия град в България с два хубави стадиона, но да се надяваме, че това ще е по-скоро.