Днес ще се проведе 63-та анкета "Футболист на годинатa" в България. Церемонията ще се състои от 18:00ч. Hyatt Regency Sofia (София, Площад Васил Левски), зала "Васил Левски"

На церемонията ще стане ясна призовата тройка при българските футболисти за 2023 г. след гласуването на спортните журналисти. Ще бъдат отличени треньор №1 на България и неговите подгласници. Ще станат ясни и най-добрите футболисти в българското първенство за 2023 г. - най-добър вратар, най-добър защитник, най- добър полузащитник, най-добър нападател, най-добър чужденец. Ще бъде връчена и наградата за най-прогресиращ млад играч в българския футбол. Ще бъде отличен и №1 на България в женския футбол.

За осма поредна година ще бъде връчена и специалната награда на Българската асоциация на спортните журналисти "Лъвско сърце – Трифон Иванов". За първа година по време на церемонията "Футболист на годината" ще бъдат наградени също футболист №1 и треньор №1 в минифутбола.

Церемонията беше изместена за тази късна дата, защото сега има пауза за националните отбори и всички номинирани футболисти могат да присъстват, защото голяма част от тях са на лагер с националите. 

Фаворит за спечелването на отличието е футболистът на ПАОК Кирил Десподов, който до момента има три спечелени приза от анкетата и ако спечели и тази година ще има 4 и ще се нареди еднолично трети, минавайки Ивелин Попов и Христо Бонев. С най-много отличия е Димитър Бербатов - 7, а втори е Христо Стоичков с 5. Десподов спечели отличието за 2022-ра и 2021-ра години, а първото му отличие е през 2018г. 

Първата анкета е проведена през 1931г., но до 1961г. има доста прекъсвания и само 9 гласувания. От 1961г. насам всяка година се провежда гласуването за най-добър футболист в България. 

Церемонията ще бъде излъчена на живо по Sportal.bg.