Пловдивското дерби между Спартак и Марица утре ще бъде най-важното от съперничеството между двата тима. Двубоят от втория предварителен кръг в турнира за Купата на България ще се играе  от 16:00ч. на стадион "Пловдив".

Победителят ще си осигури място в същинската част на турнира - 1/16 финалите, където със сигурност ще е домакин на отбор от Първа лига. Именно на тази фаза от турнира се включват и всички отбори от елита. 

Жребият за 1/16 финалите ще се тегли на 1 ноември. 

Иначе и двата отбора се готвят усилено за срещата, след като почиваха през уикенда. Марица заради националните отбори, а двубоят на Спартак с Асеновец беше отложен за 20 септември.

През годините Марица и Спартак на два пъти се разминават да се съберат в елита ни през средата на 90-те години, когато има възможност за четири пловдивски отбори в Първа лига. Първо обаче Марица губи бараж за влизане в елита срещу Раковски Русе, а на следващия сезон маричани влизат в "А" група, но Спартак изпада.

През сезон 2005-2006 двата отбора се бориха за бараж за влизане в елита. Марица става втора и успява да достигне до баража, който губи от Конелиано, а Спартак завършва 4-ти и е изпреварен от третия Хасково. 

Последното дерби между двата пловдивски клуба е през сезон 2019-2020, когато маричани побеждават на стадион "Тодор Диев" с 2:0 в първия кръг от областния кръг за Купата.

И двата клуба призоваха за подкрепа в дербито и се очаква да има голям интерес в утрешния ден.

Междувременно от Спартак публикуваха и организацията за двубоя:

Ще бъдат отворени два входа на стадион "Пловдив": под зала Чайка и под информационното табло от страната на Спортния диспансер.

Вратите на стадиона ще бъдат отворени в 14:30 часа, а цената на билетите е 6 лева.

Билети ще се продават на двата входа, а пенсионери над 65 г. и ученици до 14 г. ще влизат безплатно.