Днес завършва футболния сезон 2022-2023 с финала в Шампионската лига между английския Манчестър Сити и италианския Интер. Финалът е тази вечер от 22:00ч. на стадион “Кемал Ататюрк” в Истанбул.

Реално погледнато финалът все едно противопоставя Давид срещу Голиат. В ролята на гиганта Давид е Манчестър Сити, а в ролята на Голиат, който не се отказва въпреки, че е аутсайдер е Интер.

Сити играе страхотен футбол, много резултатен спечели титлата и купата на Англия и мачка общо взето всичко по пътя си. Тимът взе реванш заради миналия сезон от гранда Реал Мадрид в полуфиналите и го елиминира след 4:0 в Англия. Отборът на Гуардиола разполага с играчи като Холанд, Де Бройне, Силва, Грийлиш, Фоудън и кой ли не още. Сити има играчи на всяка една позиция, а резервната скамейка също е внушителна.

От другата страна е отборът на Интер. Италианците не бяха броени за живи и едва ли някой е очаквал в началото на сезона, че тимът ще играе финал в Шампионска лига. Да, Интер имаше и късмет и реално само градския съперник Милан беше доста сериозен съперник по пътя към финала, но тимът си извоюва правото да бъде в Истанбул. Интер също има не лош състав, но трудно можем въобще да го съпоставим с този на Сити. Въпреки това Интер определено ще бъде търпелив и ще изчаква. Особено ако Сити не вкара ранен гол то е много вероятно да видим един много завързан финал.

Всъщност треньорът на Сити Гуардиола вече знае как се отпада от Интер. Той има горчив спомен от сезон 2009-2010, когато беше наставник на Барселона. Барса беше абсолютен фаворит и безспорно най-добър отбор в света, както е сега и Манчестър Сити. В полуфиналите обаче хитрият Моуриньо и опитните играчи на Интер спряха Барселона и тогава модерното тики-така. Впоследствие Интер спечели и трофея, след като победи във финала Байерн Мюнхен с 2:0. Така Гуардиола ще има шанс за реванш днес и може би няма да направи грешките, които направи преди 13 години.

По пътя към финала Сити отстрани РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид.  Англичаните нямаха никакви проблеми и постигнаха победи с по 7:0, 3:0 и 4:0 във част от мачовете.

Интер достигна до битката за титлата, след като се справи с Порто, Бенфика и Милан. Любопитно е, че италианците се затрудниха най-много на осминафиналите с Порто, където бяха на един гол от отпадане.

Имаше сериозен скандал около съдията на финала поляка Шимон Марчиняк и УЕФА беше готова да го смени. Той беше обвинен, че е изнесъл реч на събитие, организирано от лидера на крайнодясната полска партия "Конфедерация" Словомир Менцен. Неин организатор е бил Менцен, чиято партия имаше хомофобски и антисемитски лозунг. Все пак Марчиняк остана съдия на финала, но е доста възможно да му бъде наложена глоба от централата.

За Интер това е шести финал в турнира. Тимът го е печелил три пъти – 1964, 1965, 2010. Губил е два финала 1967 и 1972.

За Манчестър Сити това едва втори финал. През 2021-а година Сити доста изненадващо загуби първия си финал от Челси с 0:1.

Истанбул приема втори финал в турнира, след като прие един от най-лудите битки за трофея. През 2005г. Милан поведе с 3:0, но Ливърпул изравни до 3:3 и спечели титлата. Сега финалът отново е между английски и италиански тим и ще е интересно да се види дали отново английският ще успее да триумфира или този път ще е италианския.

Иначе финалът в Истанбул трябваше да се играе през 2020, но заради коронавируса той беше преместен. През 2021-а година отново финалът трябваше да бъде в мегаполиса, но отново заради короноварисуа той беше променен. През миналата година пък финалът трябваше да е в Санкт Петербург, но заради война в Украйна беше преместен в Париж. Така за първи път от последните 3 сезона финалът ще се играе на стадиона, който беше обявен в началото на сезона.

Сити завърши сезона като шампион на Англия, а освен това вдигна и ФА Къп и може да се превърне в един от малкото клубове с требъл – титла, Купа и Шампионска лига. Това направи сегашния финалист Интер през 2010, а останалите отбори с класически требъл са Селтик, Аякс, ПСВ Айнховен, Манчестър Юнайтед, Барселона.

Интер пък също има трофей - Купата на Италия, но в Серия А тимът разочарова и завърши трети, което пък му осигури участие в Шампионската лига и за новия сезон.