Само след броени минути Франция и Хърватия ще излязат един срещу друг в Москва! И шампионът в 21-ото световно първенство по футбол ще бъде ясен. Преди няколко дни попитахме читателите на TrafficNews.bg за кого ще викат на финала на Световното. Над 2000 души отговориха на анкетата ни, а резултатът е красноречив - почти 85% ще стискат палци за "шахматистите", малко над 15% са за "петлите".

Разбира се, това има и обяснение. Доколко припознаването ни в подвига на хърватите е резонно, ще прецените вие:

Припознахме се в подвига на хърватите. А трябва ли?Защо те играят финал, а ние гледаме по телевизията?

Но да оставим емоцията - ето малко факти:

Точно 20 години след първата си и единствена титла през 1998 г. французите отново са на финала. Отново, както и тогава, обаче сред финалните четири попада Хърватия. Преди 20 години балканският тим дебютира на световни финали и загуби в предпоследния двубой именно от Франция, а след това взе бронзовите медали. Сега Хърватия мечтае за златото.

За девети път в историята два европейски отбора се изправят в битката за световната купа. Последно това се случи през 2010 г., когато Испания надделя над Холандия, а четири години по-рано Италия победи Франция.

С население от едва 4,2 милиона души, Хърватия е най-малката страна финалист на световно първенство след Уругвай през 1950 година.

Срещата е на стадион "Лужники" в Москва, а главен съдия е аржентинецът Нестор Питана. Той ръководи и двубоя на откриването между Русия и Саудитска Арабия (5:0), а освен това е водил по един мач на двата финалиста.

Снимка: Getty Images