На днешния ден, точно преди четвърт век, България детронира действащия световен шампион Германия с 2:1 и се класира за полуфинала на Мондиал 94 в САЩ. Паметната дата 10 юли, 1994 година, ще остане записана със златни букви в историята на българския футбол и родния спорт. Пеневата чета набра подобаваща скорост с първата победа на световни първенсва срещу Гърция в групата, след това срази и Аржентина, последва успех и срещу Мексико в знаменитата драма с дузпи на осминафинала.

Цял народ не спа в онази гореща юлска нощ. Хиляди излязоха по улици и площади, на главната в Пловдив бе истинско стълпотворение. Хората издигнаха плакати: Лечков - президент! Именно гениалният плешивец вкара победния гол с летящ плонж с глава, за да подпечата пълния обрат в мача. Точно след тази велика победа се заговори за организирания хаос, на който оприличаваха стила на националния ни отбор, воден от Стоичков, Балъков, Лечков и покойния Трифон Иванов.

Сякаш беше вчера! А тежкият отпечатък на времето не е в състояние да заличи спомена от онзи велик миг! Нега си го припомним още веднъж: