Летният трансферен прозорец на сезон 2023-2024 тази година беше доста по-сериозен откъм финанси отколкото през миналата година. Любопитно е, че сега въпреки новият играч Саудитска Арабия, който прибра не малко звезди, някои и в разцвета на тяхната кариера, Европа хвърли доста пари.

Най-скъпият трансфер беше на Деклан Райс, който отиде от Уест Хям в Арсенал за почти 117 млн. евро или ако трябва да сме точни 116.6. Мойсес Кайседо беше продаден от Брайтън в Челси за 116.2 млн. евро. Джуд Белингам беше продаден от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид за 103 млн. евро, а четвъртия 100-милионен трансфер беше на Хари Кейн от Тотнъм в Байерн Мюнхен - точно за 100 млн. евро. 

Бройката на 100-милионните трансфери за всички времена в евро вече стана 17

Любопитно е, че през миналата година - 2022 нямаше нито един 100-милионен трансфер, а през тази те са общо 5 (освен споменатите четири), след като през януари 2023г. Енцо Фернандес беше продаден от Бенфика в Челси за 121 млн. евро, ставайки петият най-скъп трансфер за всички времена.

В Европа имаше общо 16 трансфери, които са до 60 млн. евро. Като правим важно уточнение, че в тази цифра не влизат продадените играчи в Саудитска Арабия.

Реално погледнато тези трансфери обаче показаха и нещо друго. В Англия трансферите нямат лимит така играчи от отбори като Брайтън, Саутхямптън и други струват над 60 млн. евро.

Най-безумна беше цената на Мойсес Кайседо, който играе като дефанзивен халф и Брайтън получи 116 млн. евро от Челси. Дебютът на еквадореца, който е третият най-скъп играч през тази година, беше ужасяващ и той направи дузпа срещу Уест Хям. До момента той не е оправдал по никакъв начин парите дадени за него, а освен това Челси има едва един успех от началото на сезона във Висшата лига.

Този трансферен прозорец показа и нещо друго. Сериозни пари вече се дават не само за играчи, които могат да осигурят попадения и асистенции, но и за дефанзивни халфове.

Реално парите във футболна отдавна станаха нереални, но особено играчите в Англия са доста по-скъпи от останалите.

Този трансферен прозорец имаше и нещо интересно, което може би трябва да направят и други клубове извън Англия. Нападателят на Аталанта Расмус Хойлунд премина в Манчестър Юнайтед, но трансферът не се случи никак лесно. Аталанта отказа две оферти от гранда от Манчестър преди да склони да го продаде срещу 75 млн. евро. Друг сериозен трансфер от Италия в Англия беше на една от звездите на Милан Сандро Тонали, който отиде за 70 млн. в Нюкасъл. В случая обаче се разбра, че Милан е бил по-склонен на трансфера отколкото самият играч. Така Серия А продаде двама играчи за много сериозни пари, нещо което не се беше случвало с години.

Дали обаче останалите клубове от Италия, Испания, Франция ще предприемат за в бъдеще хода на Аталанта и Милан и да увеличат цената на играчите ще разберем в следващите трансферни прозорци.

В Англия обикновено трансферите на играчи започват от минимум 30 млн. евро.

Новият играч Саудитска Арабия обърка плановете на много клубове. В страната отидоха и не малко играчи, които щяха да играят в топ клубовете през това лято и бяха силно желани от тях.

Това размести не малко и от опциите на европейските клубове, които още това лято се видяха в чудо със саудитците, които дават сериозна заявка да объркват плановете и в следващите трансферни прозорци.

Саудитска Арабия надцаква европейските клубове най-вече със заплати, предлагайки от минимум над 15 млн. отгоре от повечето големи грандове. 

Дали обаче тенденцията на Саудитска Арабия ще се запази и през зимата ще разберем съвсем скоро.

Ето и 10-те най-скъпи трансфера през летния трансферен прозорец на сезон 2023-2024:

1. Деклан Райс от Уест Хям в Арсенал 116.6 млн. евро 

2. Мойсес Кайседо от Брайтън в Челси 116.2 млн. евро

3. Джуд Белингам от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид 103 млн. евро 

4. Хари Кейн от Тотнъм в Байерн Мюнхен 100 млн. евро

5. Йошко Гвардиол от РБ Лайпциг в Манчестър Сити 90 млн. евор 

6. Неймар от ПСЖ в Ал Хилал 90 млн. евро

7. Кай Хаверц от Челси в Арсенал 75.3 млн. евро 

8. Рандал Коло Муани от Айнтрахт Франкфурт в ПСЖ 64.2 млн. евро

9. Расмус Хойлунд от Аталанта в Манчестър Юнайтед 75 млн. евро 

10. Доминик Собослай от РБ Лайпциг в Ливърпул 70 млн. евро