Бразилия е шампион на Копа Америка за 9-и път! Кариоките спечелиха шампионата на Южна Америка, след като на финала победиха Перу с 3:1. Селесао за 5-и път бе домакин на надпреварата и за 5-и път я спечели на домашна сцена, като за последно това направи през 1989 година.  Домакините бяха по-класният тим и заслужено триумфираха, въпреки че Перу заслужава овации за цялостното си представяне в турнира. За Бразилия това е първи трофей след от 2007 година насам, докато Перу игра финал за пръв път от 44 години.

В 15-ата минута, когато Жезус центрира топката към Евертон, който не сгреши и откри резултата. Последваха пропуски на Коутиньо и Фирмино. Бразилия почти не одпускаше опасности пред вратата си, но в 41-ата минута Тиаго Силва игра с ръка в наказателното си поле и главният рефер посочи бялата точка. Той прегледа набързо ситуацията чрез ВАР, но решението му остана. Гереро се зае с изпълнението на дузпата и успя да я реализира. Това само ядоса бразилците, които веднага се вдигнаха на щурм и излязоха отново напред в резултата още в добавеното време. Жезус получи топката от Артур на границата на наказателното поле и с прецизен удар я прати в долния ъгъл на вратата за 2:1.

След почивката отново Бразилия бе по-активният отбор, а нова доза пропуски направиха Коутиньо и Фирмино. В 70-ата минута домакините останаха с човек по-малко, след като Жезус бе изгонен за втори жълт картон. Инките обаче не успяха да се възползват от численото си преимущество. Бразилия дори вкара трети гол от дузпа в 90-ата минута. Карлос Замбрано избута Евертон в пеналта и след консултация с ВАР реферът посочи бялата точка. Ричарлисон бе точен, фиксирайки крайното 3:1.