Хитът на европейското във Франция преди две години – отборът на Исландия, продължава да учудва футболния свят и при дебюта си на световното в Русия. Бойките исландци озаптиха Меси и Аржентина и удържаха 1:1 в зрелищен мач от група D.  Северняците от страната с население колкото Пловдив показаха традиционния си дух и дисциплина и въпреки че предимно се защитаваха, особено след почивката, напълно засужиха точката. По трима влизаха в Меси и не му позволиха да се разгърне. Лео пропусна и дузпа след почивката, спасена от вратаря. Играта на Аржентина вървеше трудно срещу организираната отбрана на Исландия. Гаучосите с нищо не показаха в този мач, че заслужават ролята на фаворити за титлата.

Още в 9-та минута Бярнасон пропусна от идеална позиция след грешка в отбраната на Аржентина. Последва шут на Меси, отразен от вратаря Халдорсон.  В 19-ата минута опит за удар на Рохо се превърна в пас към Агуеро в наказателното поле. Нападателят на Манчестър Сити се обърна и с мощен удар прати топката в мрежата на исландците. В 23-та минута обаче Финбогасон изравни с добавка след продължително меле пред вратата на съперника.

През втората част натискът на гаучосите продължи, но исландците се бранеха брилянтно. В 63-ата минута аржентинците получиха право да изпълнят дузпа, след като Меса бе спънат от Магнусон. Зад топката застана Меси, но ударът му в дясната част на вратата бе спасен от Халдорсон. До края пред вратата на Исландия вреше и кипеше, но нов гол не падна.