Фенове на Левски влязоха в кърваво меле в центъра на Братислава, след като бяха атакувани от агитки на полския Краковия и холандския Аякс.

В продължение на 10 минути около 130 ултраси се налагат с бутилки, столове, маси и всичко, което им попадне под ръцете, става ясно от публикации в социалните мрежи. 

Факли и бомбички също летят от двете страни, използван е и спрей. Според неофициална информация има опити да бъде наръган с нож български запалянко.

Двете групи са се сбили в улица "Вентуршка" на пъпа на словашката столица, като две заведения са буквално опустошени от сражението, което се е провело късно снощи.

Боят е станал в зоната на хотела, където са отседнали феновете на "сините", които са част от фракцията "София-Запад". Най-малко 80 са арестуваните, съобщи по-късно полицията в Братислава.

"Някакви келеши от Холандия и Полша идват на наш мач да ни бият в Братислава.Получи се обратното", пише един от българските участници в екшъна. Друг твърди, че "сините" са били два пъти по-малко от "врага", но са ги обърнали в бягство.

Левскарите нощуват в Братислава преди в четвъртък да подкрепят "сините" срещу Ружомберок в първия кръг от същия турнир.

Двете побратимени хулигански фракции на поляци и холандци пък се похвалиха в профили в социалните мрежи, че са заедно за мача срещу Дунайска Стреда (Словакия) от Лига Европа тази вечер.

Мачът на българите е на 264 км от Братислава, а на поляците - на 47 километра.

 Вече се появи и версия, че поляците са заплашвали фенове на Левски oще преди дни, че ще ги нападнат в Словакия. Един от слуховете гласи, че двете агитки дори преговаряли за уговорен бой, но поляците отказали, тъй като не можели да осигурят равностоен брой на "сините".

Кметът на Братислава Матуш Вало осъди остро сблъсъците между футболните фенове в центъра на града.

"Боевете са ужасна демонстрация на неуважение към града, в който ние живеем и всички посетители се наслаждават на приятелска атмосфера. Никога няма да разбера хората, които комбинират спорта и забавлението с насилие и разрушават всичко по пътя си.

Никога! Не искам да коментирам дали ситуацията е била подценена и как е излязла от контрол. За момента просто изразявам съжаление за разрушената собственост и нараняванията на невинните хора, които просто искаха да се насладят на приятна лятна вечер. Събираме информация и ще разгледаме ситуацията обстойно. Държим връзка и с органите на реда в Стария град, за да осигурим почистването и описването на щетите на засегнатите", е написал кметът на Братислава във Фейсбук.

В град Ружомберок доста се притесниха от новината, че около 500 левскари идват за мача. Дори се появиха публикации, че заведения и магазини затварят и отказват да работят, за да не пострадат от евентуални мелета.

Със сигурност арестуваните фенове на Левски ще пропуснат гостуването в Ружомберок, тъй като няма да бъдат пуснати от ареста. Точно, както се случи през 2017 година в Сплит. Тогава "сини" фенове бяха нападнати от хърватски хулигани, които дори запалиха кола с четирима българи. След мелето бяха задържани 22-ма привърженици на софийския отбор.

Голяма част от феновете на "София-Запад" начело с Владимир Владимиров-Гугутката и Любомир Костадинов-Младежа тогава попаднаха в ареста и не успяха да подкрепят тима срещу Хайдук, напомнят от "Спортал".