Байер Леверкузен продължава да бъде единственият непобеден отбора във всички турнири през настоящия сезон 2023-2024. Серията на "аспирините" е уникална, защото тя е за всички три турнира, в които участва отбора - Бундеслигата, Купата на Германия и Лига Европа.

Всъщност Леверкузен буквално е като прероден през този сезон, правейки най-силната си кампания от сезон 2001-2002, когато обаче имаше нещастието да загуби всичко накрая. Тимът имаше страхотен отбор, а в състава беше Димитър Бербатов. Байер обаче загуби във въпросния сезон Бундеслигата от Борусия Дортмунд, Купата на Германия - на финала поражение от Шалке 04 и загуби и финала на Шампионската лига от Реал Мадрид, оставяйки с празни ръце в най-силния си до тогава сезон в историята си.

Сега отборът върви уверено към поне две отличия - Бундеслигата, където води с 16 точки на Байерн Мюнхен 7 кръга преди края на първенството и е на само една победа от титлата. В турнира за Купата на Германия Леверкузен ще играе финал срещу Кайзерслаутерн от Втора Бундеслига. Така е много вероятно Леверкузен да направи златен дубъл в Германия. 

Леверкузен продължава битката и в Лига Европа, а там тимът ще срещне на полуфиналите носителя на Лигата на конференциите от миналия сезон - английския Уест Хям. 

Треньорът е в основата на успеха и остава и през новия сезон

В основата на възхода на Леверкузен безспорно е треньорът Шаби Алонсо. Испанецът е един от най-успешните футболисти в последните години. Той спечели два пъти Шампионската лига и игра в отбори като Ливърпул, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен, стана световен и два пъти европейски шамипон с Испания. В кариерата му има доста трофеи и може би точно шампионският манталитет, който той има успя да го предаде на отбора, който най-вероятно прави най-великия си сезон не само в историята си, но и въобще, защото наистина Леверкузен трудно би повторил такава кампания в бъдеще. Алонсо пое отбора, когато той беше в незавидна позиция през миналия сезон 2022-2023. Поемайки отбора на 5 октомври 2022-ра година Алонсо завари хаос и целта беше само тимът да запази елитния си статут, защото отборът имаше само една победа в първите си 8 мача, а останалите мачове бяха 5 загуби и две равенства. Алонсо не само вдигна Леверкузен, а тимът завърши на 6-та позиция и си осигури участие в Лига Европа. 

През този сезон Леверкузен е пред златен дубъл, а дори може да направи и требъл ако спечели и Лига Европа. Не случайно редица от топ клубовете поискаха Шаби Алонсо за треньор. Най-големи фаворити бяха Байерн Мюнхен и Ливърпул, които в края на сезона остават без настоящите си треньори Томас Тухел и Юрген Клоп. Преди няколко дни обаче стана ясно, че Алонсо ще остане поне още един сезон в Леверкузен и ще изведе тима в Шампионската лига през новия сезон. Този ход на Алонсо е доста рисков, защото наистина трудно тимът ще повтори този сезон, но може би има и сериозна логика в избората му. Причината е, че той трябва да гради нов Ливърпул с нови идеи след ерата на Клоп, а в Байерн Мюнхен ще има един разбит отбор, който трябва да поправя. 

Отбор от Азербайджан беше единственият, който беше близо до победа срещу Леверкузен 

Любопитно е, че през този сезон единствено отбор от Азербайджан беше близо да победи на два пъти Байер Леверкузен. Това се случи в осминафиналните битки в Лига Европа, а Карабах не беше никак далеч от уникална сензация - не само победа срещу непобедимите през този сезон, но дори и да отстрани отбора на Шаби Алонсо. В първия мач в Азербайджан Карабах поведе с 2:0, но Леверкузен изравин в самия край за 2:2. При реванша Карабах отново поведе с 2:0 и то в Германия, но след два гола в добавеното време немците победиха с 3:2 и запазиха серията си без загуба.

Звездите на отбора вече са в полезрението на грандовете 

Леверкузен определено не е отбор, който може да се похвали с много известни футболисти. Някои от тях дори правят сезона на живота си до момента. Съвсем логично е, че и много от играчите вече са в полезрението на грандовете. Именно това ще е основният проблем през новия сезон, а именно дали отборът ще запази основните си футболисти. Изключително са двамата уинг-бекове на тима Алекс Грималдо, който е бивш играч на Бенфика и Жереми Фримпонг. Двамата имат вкарани общо 22 гола във всички турнири. Централният защитник Йоанат Та, който вече от няколко години е несменяем в отбраната на Леверкузен също е сред най-добре представящите си играчи и не случайно той почти сигурно ще е титуляр на Евро 2024 за Германия. 

В халфовете линия Леверкузен разполага с новата голяма надежда на немския футбол Флориан Вирц, който също ще е титуляр за Германия на Евро 2024. Вирц е и най-голямата звезда на аспирините през този сезон и има 13 попадения във всички турнири. Виктор Бонифейс, който беше голямото откритие на това лято за Леверкузен бележеше гол след гол, но се контузи тежко и отсъства няколко месеца от терените. Тази седмица той се завърна в игра, но между временно неговият конкурент в нападението Патрик Шик вкара решаващи голове и отсъствието му не се отрази на отбора. Бонифейс има 16 попадения, а Шик е с 11. 

Рекордната серия 

Ако Байер Леверкузен успее да завърши без загуба сезона в Бундеслигата ще се превърне в първия тим, който прави това. Любопитно е, че дори Байерн Мюнхен не е приключвал сезона в елита на Германия без загуба.

Леверкузен ще счупи и друг рекорд, а именно ще стане първия отбор в топ 5 първенствата от сезон 2011-2012, който завършва сезона без загуба. За последно това направи Ювентус в Серия А именно през сезон 2011-2012. 

През новия век освен Ювентус в Серия през сезон 2011-2012 и Арсенал сезон 2003-2004 във Висшата лига няма друг отбор, който да е завършвал без загуба в топ 5 първенствата.

Краят на проклятието Неверкузен

Байер Леверкузен ще сложи край на мъките си свързани с трофеи. Отборът е наричан в Германия Неверкузен, а именно, че никога не печели трофеи. Истината е, че Леверкузен всъщност има трофеи, но те са само два. През сезон 1992-1993 тимът печели Купата на Германия, а през сезон 1987-1988 триумфира в Купата на УЕФА. Леверкузен има загубен финал в Шампионска лига, 5 пъти сребърни медали от Бундеслигата, три пъти е губил финала за Купата на Германия и веднъж за Суперкупата. За първи път историята си Леверкузен ще има шанс да направи златен дубъл - титла и Купа в Германия, а освен това е требълът не е далеч, защото тимът е в борбата и за Лига Европа.

Статистиката 

Леверкузен до момента има 24 победи и 4 равенства в Бундеслигата, а в турнира за Купата на Германия тимът е с 5 победи от 5 мача. В Лига Европа Леверкузен е със 7 победи и едно равенство. Така до момента през сезон тимът продължава да няма загуба и е с 41 двубоя без поражение при 36 победи и 5 равенства.