Днес започват полуфиналите на Световното първенство по футбол в Катар. В първия полуфинал ще се изправят Аржентина и Хърватия. Двубоят ще се играе днес от 21:00ч. на стадиона в Лусаил и ще бъде предаван на живо в българския ефир по БНТ 1 и БНТ 3. 

Аржентинците успяха да отстранят Австралия с успех с 2:1 и Нидерландия - 2:2 в редовното време и 4:3 след изпълнение на дузпи, за да достигнат до финалната четворка. 

За последно Аржентина беше на полуфинал през 2014-а годин, когато успя да спечели срещу и да достигне до финала, където загуби с 0:1 след продължения от Германия. Аржентина е двукратен световен шампион през 1978 и 1986. 

Хърватите отстраниха Япония след 1:1 в редовното време и 3:1 при дузпите и основния фаворит за трофея Бразилия след ново 1:1 в продълженията и 4:2 при дузпите. 

Хърватия за втора поредна година и за втори път в историята си е на полуфинал на Мондиал. Тимът беше на полуфиналите и през 2018-та годин, когато победи след продължения Англия с 2:1, а на финала загуби от Франция с 2:4. 

Двата тима се срещат за шести път, а до момента балансън е 2 победи за Хърватия, 2 победи за Аржентина и едно равенство.

На Световни първенствата двата отбора са се срещали два пъти - през 1998г. във Франция, когато аржентинците печелят с 1:0 в груповата фаза, но впоследствие Хърватия завършва на третото място, а Аржентина отпада на четвъртфиналите. 

На миналия Мондиал през 2018г. в Русия двата отбора отново се срещнаха в груповата фаза, но тогава Хърватия се наложи с категоричното 3:0. Впоследствие Хърватия отново стана трета, а Хърватия отпадна на осминафиналите от Франция. 

Останалите три срещи между двата отбора са контроли, а за първи път те ще играят на елиминации на Световно първенство един срещу друг.

Победителят се класира за финала, а загубилият ще играе в двубоя за трето място.