Отстраненият президент на Украинската футболна асоциация (УАФ) Андрий Павелко бе арестуван за 60 дни, постанови Районният съд в Лвов, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на информация на изданието „Футболний хаб”. Павелко ще бъде задържан до 14 август. 

През февруари Съдът в Киев отстрани Павелко от длъжност до 17 март, а след това той беше лишен от правото да изпълнява длъжността си още два пъти.

Изданието „Футболний хаб” съобщи, че временно длъжността президент на Укранската футболна асоциация ще изпълнява вицепрезидентът Олег Протасов.

През април Павелко бе преизбран в Изпълнителния комитет на УЕФА за още 4 години.

На 22 ноември 2022 година Павелко бе арестуван с възможност да бъде освободен под гаранция за 9,9 милиона гривни (около 270 хиляди долара). На футболния президент му бе повдигнато обвинение за разхищение на средства и „нецелево използване на средства от международни помощи, които са били предназначени за строежа на завод за изкуствена трева”.

Разследването тече от 2021 година. Футболната асоциация плати парите тогава, благодарение на които Павелко излезе от затвора.