Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е бил арестуван тази сутрин. Акцията е във връзка с разследване за корупция при определянето на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 г., съобщава mediapart, цитирана от sportal.bg. Легендата на Франция беше начело на европейската футболна централа от 2007 до 2015 г., когато беше изхвърлен по настояване на Етичната комисия. Срещу него имаше обвинение и в това, че е получил нерегламентирано плащане от 2 млн. долара от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер. По-късно и двамата получиха забрана да се занимават с футболна дейност до 2023 г. В момента 63-годишният Платини стои в ареста към Антикорупционния отдел на вътрешното министерство на Франция.

Катар получи правото да организира Мондиала през декември 2010 г. По-късно се появиха информации за близки връзки между Платини и тогавашния президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, който е катарец. Двамата са били забелязани да разговарят дни преди избора на Катар за домакин. Срещу този вот имаше куп протести.

На по-късен етап Бин Хамам беше изключен доживотно от футболното движение заради конфликт на интереси. През 2014 г. Sunday Times публикува електронни писма, които съдържат информация, че катарският функционер е подкупвал членове на други футболни асоциации да подкрепят кандидатурата му за президент на ФИФА, както и вероятно да гласуват за Катар при определянето на домакините на световните финали през 2018 и 2022 г.