Аякс продължи страхотната си серия в Шампионската лига и победи Тотнъм като гост с 1:0 в първи полуфинален мач в Шампионската лига. Това бе 4-та поредна победа на холандския тим в турнира при гостувания, която го доближи още повече до големия финал в Мадрид. Младият тим на Аякс прави нещо безпрецедентно, след като тръгна от квалификациите и преодоля действащия шампион Реал Мадрид и един от фаворитите – Ювентус.

И в Лондон гостите демонстрираха характерния си бърз и комбинативен футбол на скорост, с който успяха да пробият до тази фаза на надпреварата. Шпорите опитаха всичко възможно да стигнат до гол, особено след почивката, но холандците показаха че умеят и да се бранят изключително организирано. Иначе двубоят бе много оспорван и динамичен, с доста положения и пред двете врати, единоборства и преса по целия терен. В крайна сметка отсъствието в редиците на Тотнъм на редица титуляри като Хари Кейн, Ерик Ламела, Серж Орие, Хари Уинкс и накаазния кореец Хеунг-Мин Сон оказа своето негативно влияние, а Аякс за пореден път доказа, че е един от най-силните отбори в Европа в момента.

Гостите вкараха победното попадение още в 15-тата минута, когато разиграха многоходова акция пред пеналта, Хаким Зиеш изведе Ван де Беек на ръба на засадата и нападателят не сгреши сам срещу вратаря. Отново той шутира силно десетина минути по-късно, но вратарят Уго Лорис спаси удара му. Домакините отвърнаха с няколко мелета и неточен удар с глава на Йоренте. Междувременно проблемите за Тотнъм се задълбочиха още повече, след като Ян Вертонген се сблъска със своя съотборник Тоби Алдервейрелд и стража на Аякс Андре Онана. От последвалия сблъсък Вертонген получи мозъчно сътресение, а лекарският екип в продължение на няколко минути не успяваше да спре кръвта, която потече от носа му. Като цяло холандският тим контролираше събитията преди почивката и заслужено водеше в резултата. Все пак в добавеното време на първата част Алдервейрелд можеше да възстанови равенството, но ударът му с глава прелетя над напречната греда.

През второто полувреме шпорите се вдигнаха на щурм и създадоха няколко много опасни ситуации пред вратата на гостите, но не можаха да нанесат решителния последен удар. Гостите  се бранеха много организирано и опитваха всяка една възможност за контраатаки.  При една от тях към края на мача те разиграха отлична многоходова акция, след която Нерес се озова на стрелкова позиция, но ударът му срещна лявата греда на Лорис. В крайна сметка Аякс победи заслужено и чака по-спокойно реванша в Амстердам.