На днешния ден 6 януари се навършват 29 години от смъртта на големия пловдивски футболист Тодор Диев – Дорчо. На 28 януари се навършват 90 години от рождението на легендата. Тодор Диев е един от четиримата най-големи футболисти на Пловдив заедно с Христо Стоичков, Христо Бонев и Динко Дерменджиев.

Той е най-голямата легенда в историята на Спартак Пловдив и играе за отбора от 1950 до 1966 със само едно прекъсване 1952-1953 в тима на Спартак София. Със Спартак Диев е шампион на България, носител на Купата на Съветската армия и трикратен голмайстор на футболния ни елит. В този период Диев има още сребро от първенството, два пъти финалист за Купата и веднъж финалист за Балканската купа. На европейската сцена Спартак играе в евротурнирите срещу тимове като Бенфика на Еузебио и ПСВ Айндховен.

Това е само малка част от величието на клуба по времето на Диев, а влиянието на футболиста в отбора е огромно. Тодор Диев е с невероятна физика за онези години, отличава се също така с бързина и е страхотен голмайстор. В А група има 308 мача и 146 попадения, както и 6 мача и един гол в евротурнирите за Спартак. През 1956г. става първият пловдивски спортист с медал от Олимпийски игри – бронз с националния отбор на България по финал на игрите в Мелбърн през 1956г. участва и на Световното първенство в Чили през 1962г.

В националния отбор записва 55 срещи и вкарва 16 попадения.