След изиграването на петия кръг в груповата фаза на Шампионската лига вече са ясни 12 от 16-те отбора, които ще играят в елиминациите в турнира. 

За осминафиналите вече се класираха - Наполи, Ливърпул, Брюж, Порто, Байерн Мюнхен, Интер, Тотнъм, Челси, Реал Мадрид, Манчестър Сити, Борусия Дортмунд, ПСЖ и Бенфика. 

Най-интересно е в група D, където за две места се борят четири отбора, които са в рамките на две точки. До момента там лидер е Тотнъм с 8 точки, Спортинг Лисабон и Айнтрахт Франкфурт са с по 7, а с 6 е Марсилия. 

В битка за елиминациите ще са и Милан и РБ Залцбург. Двата тима игратя в директен мач за класиране в Милано, а предимството е за шампиона на Италия, който води с една точка. 

РБ Лайпциг и Шахтьор Донецк са последните два тима, които ще се борят за място на елиминациите. Там ситуацията е доста интересна, защото Лайпциг водят с три точки 9 пред 6 за Шахтьор, но при успех на украинците те ще се класират за следващата фаза, защото победиха като гост с 4:1 и трудно немците ще спечелят с четири гола разлика. 

Отбори като Барселона, Ювентус и Атлетико Мадрид приключиха участието си още в груповата фаза на турнира. Барса със сигурност продължава в Лига Европа, но Юве и Атлетико още не са сигурни за втория по сила евротурнир и ще трябва да изчакати последните мачове от групите.

В Лига Европа със сигурност продължава царят на турнира - испанският Севиля. 

Последните мачове от груповата фаза са на 1 и 2 ноември.