ПФК „Ботев Пловдив“ е третият отбор в България с най-многобройна публика след Левски и ЦСКА и с най-много фенове в Пловдив. Това е футболният клуб с верни привърженици, който се конкурира с най-добрите български отбори във футболното ни първенство. Само допреди 6 години клуба беше изпаднал в затруднение, управляваше се от сдружение на фенове и имаше финансови проблеми, които изглеждаха нерешими. Дълговете бяха огромни както към футболисти, треньори, служители, така и към държавата с натрупани данъци и осигуровки към НАП. Те бяха заварени от стария собственик на ПФК „Ботев Пловдив“ - избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев, който доведе до фалит КТБ.

От него тръгнаха проблемите, защото обещаваше големи проекти, бяха взети играчи със солидни трансферни суми и високи заплати. "Ботев Пловдив" получи и стадион "Христо Ботев" на концесия за 35 години и обяви намерения за инвестиции в размер на 20 млн. лева. Сривът на КТБ обаче сложи край на тези планове. Така Василев с многомилионните финансови заеми, които отпускаше за издръжка на клуба, строителство на база и стадион, доведе отбора до колапс и самият банкер се оттегли безславно и предостави безвъзмездно всичките си акции, притежавани чрез "Инфраструктура" АД, на сдружението на феновете "Сдружение за "Ботев", което и сега има дял в клуба. Цветан Василев се измъкна просто с репликата „Реших, че най-добрият начин да ви помогна на този етап е, като оставя нещата във ваши ръце“. В техни ръце той остави над 50 млн. лв. задължения, а феновете не успяха да се оправят с мениджмънта. Председателят на сдружението на феновете Апостол Апостолов обясняваше преди години след оттеглянето на Василев, че основната цел е да бъде намерен инвеститор.

През 2015 г., при проведено събрание на "Сдружение за "Ботев" членовете избраха за председател на борда на директорите на ПФК „Ботев Пловдив“ да бъде Ангел Палийски. На него се падна отговорността да изкара клуба от това тежко състояние. Само след няколко месеца, през месец май 2016 г. той представи пред медиите и новите собственици на клуба: „Заварихме много големи задължения. Пред нас остана възможността единствено да запазим самообладание и да започнем да търсим изход и средства. Не сме взели нито един лев назаем. Намерихме малки, средни и големи фирми, които да рекламират в Ботев. За този период привлякохме 21 фирми с рекламни договори. 8 от тях са от така наречените големи фирми с големи рекламни договори.

Паралелно търсихме и собственици. Проведохме страшно много разговори с много хора. За наша радост успяхме да привлечем към нашата кауза двама човека и с тях да проведем разговори и да ги убедим да се ангажират с голяма част от издръжката на футболния клуб. Благодаря на всички тези 21 фирми, които откликнаха и ни помогнаха. Без тях едва ли щяхме да оцелеем. От Нова година дишаме по-спокойно финансово. След Нова година дойде много тежката задача с лицензирането. Много пари изплатихме на бивши играчи и техните мениджъри. В крайна сметка и с тази задача се справихме. Тези двама души до мен участват във финансирането на клуба от 8 месеца и благодарение на тях, голяма част от текущите задължения са погасени. Останалите текущи задължения имаме желание и намерение да ги погасим до края на годината. Имах срещи дори с чужди инвеститори за финансирането на Ботев Пловдив. Тези, които откликнаха са господата Георги Самуилов и Румен Чандъров. Те започнаха много активно да се интересуват от Ботев Пловдив и какво се случва в клуба. Изпратиха техни счетоводители, техни адвокати. Искам да ви представя новите собственици на Ботев Пловдив. До седмица новите собствениците ще придобият 60% от акциите. 1% остава във феновете.“

Само няколко месеца по-късно феновете заради назначаването на Митов за старши треньор стигнаха до конфронтация със съакционера Румен Чандъров и така отново акциите бяха върнати на сдружението. Самият Самуилов още тогава изрази желанието си да продължи да помага финансово на клуба. Въпреки надвисналите проблеми, тогавашното ръководство успя да се справи и през 2017 г. след 36 годишно прекъсване да спечели купата на България, суперкупата и достойно представяне в турнира за „Лига Европа“. Незнайно защо, след всичките тези успехи, феновете след като бяха отстранили от поста председател на “Сдружение Ботев” Апостол Апостолов, поискаха и смяната на председателя на Борда на директорите на „ПФК Ботев“ Ангел Палийски с тази на Иван Йотков.

По-късно през 2018 г. Георги Самуилов, собственик на петролната компания „Инса ойл“ пое изцяло издръжката на клуба и стана председател на Съвета на директорите. Освен че гарантира финансовото спокойствие на „Ботев Пловдив“, Самуилов веднага започва да инвестира в развитието на детско-юношеската школа и в ремонт на стадион „Христо Ботев“. Заплатите и договорите на играчите и треньорите се увеличиха и бяха гарантирани. Успехите не закъсняват, а те са резултат от следването на ясна бизнес програма. Новото ръководство привлича добри футболисти и треньори и развива собствената школа. Всичко започва да върви нормално и отборът се стабилизира. Той стигна бързо до финал за купата на България миналата година, а собственикът Георги Самуилов работеше усилено върху възобновяването на строежа на стадиона.

В един момент феновете на Ботев и Самуилов започнаха да гледат в различни посоки и причината за това беше ясна - несъвпадение на визиите за това как да се довърши ремонтът на Колежа и перспективите пред жълто черните. След отстраняването на треньора Николай Киров обаче всичко тръгна с главата надолу. Дойде усмихнатият Желко Петрович, който се провали с гръм и трясък и Ботев стигна дъното в Първа лига. След като отборът закъса, всички се сетиха за стадиона.

За да тушира напрежението, Георги Самуилов първо обяви, че ще възобнови строителството на Колежа. Стартът беше даден на 28 август 2019 г. Два месеца по-късно обаче строителството бе прекратено. Тогава собственикът на ПФК „Ботев Пловдив“ обяви, че заради стари дългове на клуба строителството на Колежа при настоящата концесия е невъзможно. Той предложи на среща с фенове от Сдружението ПФК Ботев вариант със смесено дружество между нова фирма и община Пловдив, която да участва със земята под стадиона. Новата фирма пък ще трябва да преотстъпи пожизнено правата над стадиона на клуба. Идеята на собственика обаче не бе припозната от Сдружение ПФК Ботев (съакционер в ПФК "Ботев" АД), Клуба на привържениците на Ботев Пловдив и обединени фракции BULTRAS. Феновете категорично се противопоставиха срещу намеренията стадион "Христо Ботев" да бъде отнет от клуба. С декларация до новия кмет на Пловдив Здравко Димитров феновете на жълто-черните се разграничиха от Георги Самуилов и влязоха в явна конфронтация с него.

Проблемът беше, че привържениците на Ботев нямаха идея как трябва да бъде реализиран строежът на Колежа и не се интересуваха кой ще плати сметката. Те просто си искаха стадиона и се опитаха да вменят задължението за многомилионната инвестиция на всеки от обичайните заподозрени - собственика, общината или държавата. Георги Самуилов обаче не видя логика в начинанието без да има възвръщаемост на инвестицията, което е нормално бизнес мислене. Тогава със задачата се заеха новият кмет на Пловдив Здравко Димитров и премиера Бойко Борисов. Държавата реши да отпусне средства за изграждането на стадиона. Към днешна дата се работи усилено върху подготовката на процедурата за обществена поръчка. В момента се прави точна количествено- стойностна сметка за всички строителни дейности, за да може община Пловдив да се вмести в отпуснатите 25 млн. лв.

“Имаме валидно разрешение за строеж до 2022 г.Да, потвърждавам - не препроектираме нищо по стадиона. Проектът вече
не e на частен инвеститор, а на община Пловдив, затова трябва да уточним количествено- стойностната сметка в най- малки детайли. Според законите обществената поръчка, която се прави от общината, се "стреля" веднъж и трябва да бъде абсолютно точна”, коментира наскоро архитект Георги Савов.

Междувременно интригите между феновете на ПФК „Ботев Пловдив“ и ръководството не спират. От началото на тази година те зачистиха и ескалираха през последните седмици. Още тогава Самуилов категорично и ясно взе позиция и предупреди феновете: „Скъпи Ботевисти, В момент, в който „жълто-черната“ общественост е близо до осъществяване на голямата мечта – стадион „Христо Ботев“, група хора за пореден път се опитват да попречат на нашия Клуб. Хора, за които собственото его винаги е стояло над интересите на Клуба и появата им в този момент ясно показва, че за тях развитието на нашия Клуб не стои на първо място. Аз съм дълбоко убеден в това, че зад публикуваното вчера съобщение не стои цялата „жълто-черна“ общественост. Въпреки, че в декларацията са упоменати всички организирани фенове на нашия Клуб, зад нея прозират лични интереси и опит за вкарване на интрига в крайно неподходящ момент за Ботев.

Като президент на най-стария футболен Клуб в България, съм готов да се срещна с подписалите декларацията, за да изслушам техните аргументи и гаранции за бъдещото развитие и финансиране на Клуба при готовност от тяхна страна. Аз съм отговорен човек и като такъв няма как да оставя любимия ни Клуб в безизходица и без ясно бъдеще. Като президент на Ботев имам пълното право да избирам на кои хора да гласувам доверие и с кои хора да работя в Клуба. Ангел Палийски е човекът, който ме запали по „жълто-черната“ идея и до голяма степен стои зад това да съм част от управлението на Ботев Пловдив. Аз съм наясно колко и по какъв начин той е помогнал за развитието на нашия Клуб и не ми е необходимо други хора да дават оценка за него. Скъпи Ботевисти, не позволявайте интригите на дребните душици, които не желаят светлото бъдеще на нашия Клуб, да надделяват в този важен момент. Повече няма да толерирам интриги и опити за опетняване на треньори, служители или футболисти на Клуба! Заедно можем да върнем Ботев към славните му години и да се завърнем в нашия дом, където ядрото от опитни футболисти, заедно с прекрасните ни талантливи юноши, да радват хилядите привърженици на нашия клуб!“

Клубът не успя да пребори на полуфинала за купата на България ЦСКА, след това и „Славия“, за да стигне до „Лига Европа“. Преди това футболистите на канарчетата също реализираха доста сериозни загуби. Феновете веднага побързаха да обвинят за ситуацията ръководството в лицето на Георги Самуилов и Ангел Палийски. Самият Палийски хвърли веднага оставка. Георги Самуилов пък обяви, че окончателно напуска поста председател на Съвета на директорите на ПФК „Ботев Пловдив“. Ето какво написа той във фейсбук:

„Близо пет години минаха откакто станах част от любимия отбор, като през последните две години бях председател на Съвета на директорите. Поех тази отговорност с ясното съзнание за това какви са очакванията към мен - надеждата клубът да бъде изваден от дълговата спирала и бездната на фалита. Да не допусна той да бъде поставен на колене, каквато съдба достигнаха други славни български футболни клубове. Днес мога да погледна всеки един от вас в очите и да му кажа, че успях да се справя благодарение на вашата подкрепа и критика, в която винаги съм се вслушвал и възприемал като коректив за нас - членовете на ръководството. Днес ПФК „Ботев Пловдив“ е финансово стабилен. Разполага с осигурени парични средства и спонсорски договори, които да гарантират спокойното му функциониране. Днес ПФК „Ботев Пловдив" няма огромни задължения за разлика от други отбори. Всички финансови въпроси са решени и изчистени. Днес ПФК „Ботев Пловдив“ притежава класен отбор, след селекция на качествени играчи и обещаваща детско-юношеска школа, на която основно разчитаме да ни захранва с таланти. Винаги съм бил честен и открит с Вас, така ще бъда и занапред.

Пандемията от коронавирус, която обхвана света, постави на изпитание здравните системи. Сега сме изправени пред преодоляването на задаващата се в световен мащаб финансова-икономическа криза. Пред мен вече стои не по-малко тежката отговорност да съхраня и опазя работни места и сигурността на много семейства. Преминаването през този труден за икономиката период налага да се посветя изцяло на своите бизнес начинания, което ще попречи да бъда достатъчно ангажиран и полезен при решаването на ежедневните задачи, свързани с ПФК „Ботев Пловдив“.

Затова на заседанието на ръководството, проведено във вторник обявих решението си да се оттегля окончателно от поста председател на Съвета на директорите. Напускам достойно, без да влизам в интриги и да изричам лоши думи. Ще продължавам да помагам на клуба, защото неведнъж съм казвал, че за мен ПФК „Ботев Пловдив" преди всичко е кауза, която дълбоко пазя в сърцето си! Само Ботев!“, написа Георги Самуилов.

Ерата на Георги Самуилов в ПФК „Ботев Пловдив“ явно приключи! Този път обаче феновете ще трябва да търсят вината в себе си, защото собственикът, държавата и общината тичаха по тяхната свирка и направиха всичко, което искаха!