Предстоящото дерби на втория кръг в родния ни елит между Ботев и Левски ще се играе при 41 градуса на сянка. Това показват прогнозите на синоптиците за събота в Пловдив. Двубоят ще се играе в 18:45ч. на стадион "Христо Ботев".

Припомняме, че в неделя дербито на Пловдив между Локомотив и Ботев, което завърши 1:1 се игра при 37 градуса. 

Ранният старт на шампиона още в средата на юли застрашава здравето на футболистите и на зрителите, защото на всички стадиони в първите 6 мача за новия сезон беше над 35 градуса. 

Ранните мачове от 18:30ч или 18:45ч. също са доста опасни, защото се играят във време, когато още слънцето не е залязло. 

Предвид всички тези неща въпросът е можеше ли да се избегне толкова ранно почване?

Всъщност отговорът е определено можеше, а сезонът съвсем спокойно можеше да започне в последната седмица на месец юли. Тези два кръга пък можеха да бъдат сложени в междинни през сезона. 

Любопитно е, че от години в България не се играе междинен кръг през първия полусезон и последните години и първенството започва или в началото, или в средата на юли в разгара на най-големите жеги. Междинни кръгове в България през първия полусезон може да се играят в месеците - октомври, ноември и декември - зависимост от това и кои са евроучастниците ни, но през последните години имаме максимум два отбора в групите, а като цяло е само Лудогорец. 

Именно тези два кръга можеха да бъдат преместени като междинни и първенството да започне с две седмици по-късно. Това щеше да улесни и отборите, защото реално те имаха едва месец между края на изминалия сезон и началото на този.

Почивката за играчите беше едва една седмица, а заради липсата на време много от треньорите не успяха да направят хубава селекция за първите кръгове. 

По традиция футболния ни елит започваше между 7-8 август, но тогава и мачовете бяха по-малко - 30 кръга за един сезон. Сега само редовния сезон е 30 кръга, а след това има и плейофи, което увеличи мачовете. Реално наистина няма как първенството да започва както преди около 7 август, но тези два кръга в началото могат да бъдат вместени като междинни през сезона. 

Също е странно решение дербита като Локо - Ботев и Ботев - Левски да се играят в 18:30ч. или 18:45ч., а не в 21:00ч., въпреки че на стадионите има осветление. Ясно е, че основата на това решение е полицията, за да се избегнат евентуални сблъсъци между агитките, но това пък поставя въпроса защо е нужно осветление на всички стадиони, щом дори и в рекордни горещини се играят мачове преди 20:00ч.