Старши треньорът на Ботев Николай Киров заслужено бе сред най-аплодираните на коледното тържество на канарчетата снощи. Човекът, който преобрази жълто-черните и ги изведе до Купата и Суперкупата на страната, разряза огромната торта заедно с президента Ангел Палийски и легендата Динко Дерменджиев. В специално интервю за TrafficNews.bg Киров направи равносметка на успешната година и говори за целите оттук нататък.

- Г-н Киров, с какви чувства изпращате годината? Сигурно е най-добрата в кариерата и живота ви?

Като резултати действително е така. За пръв път през живота ми се случва да печеля такива трофеи. Но тази година е доста ангажираща за това, което следва оттук нататък. Трябва да се стремим на надградим нивото, което сами си вдигнахме. А това значи много работа през следващата година.

- Очаквахте ли всички тези успехи в началото на 2017-а?

Споделял съм го на малко хора, но още от самото начало турнирът за Купата на България ми беше приоритет в моите разсъждения. Виждаше се реална възможност да достигнем финала. И се радвам, че успяхме да го направим. А това даваше и възможност за участие в Лига Европа.

- Какво научихте от мачовете в Европа?

Натрупахме доста опит. Основно ни показаха, че в Европа се играе по различен начин. Там отборите тръгват да се надиграват, докато тук при нас нещата са малко по-различни. Винаги единият от двата отбора, който не е фаворит, приема затворени действия и това води до доста трудности. Освен опит натрупахме и самочувствие, тъй като показахме добри игри и резултати.

- Това надиграване, за което говорите, може би е било подходящо за стила, който изповядвате?

Още от първия ден, в който поехме отбора си казахме, че трябва да върнем традициите в исторически план, както и характерния стил на Ботев през годините - а именно играта с топка - атакуващия начин. Това не е никак лесно - костваше ни и време и негативни резултати, защото този начин е доста рисков. Но в нито един момент не сме се отказвали. Имаме още доста да градим, но първите стъпки поне като стил и начин на игра, сме ги направили.

- Според вас кои са основните фактори които очертаха тази успешна година и добрия облик на отбор в момента?

Много работа, свършена по оста ръководство - треньорски екип, състезатели. Това е изключително важно. Нямахме никакви кардинални промени в тази ос. Разбира се, винаги има разлики в мненията, но хубавото е, че запазихме тази ос като отношение и начин на работа. След това беше важно самото селектиране на футболисти, които да отговарят на стила ни на игра. Разбира се, селекцията е постоянен процес, има известно текучество, всяка година се разделяме с най-добрия ни офанзивен състезател. Засега съумяваме да намерим негов заместник. Знаем, че един чужденец го взимаме от една страна да вдигне нивото ни и от друга - да бъде носител на свежи приходи за клуба. Това са нормални неща и ние сме ги приели. Много е важно през този трансферен период отново да си свършим работата. Другото важно условие бе да запазим основите на тима. Ние успяхме да съхраним 95 процента от състава. След спечелването на Купата на България напусна само Антонио Вутов. Аз мисля, че това е правилния начин. Основата не бива да се нарушава, трябва само да се добавя и да се надгражда. Надявам се и сега да намерим точните хора на правилните позиции.

- В тази връзка ще има ли други напускащи освен Фернандо Виана?

- Възможни са и други изходящи трансфери до последния ден на трансферния прозорец. Има интерес и към други нашжи състезатели. Ако пристигне конкретна оферта, ще решаваме дали може да си позволим да се разделим с даден играч. Не толкова като финансова полза, колкото до каква степен отсъствието му ще окаже влияние на отбора. Това е най-важното. Разбира се, ще има и хора, които ще пристигнат, но няма да си тръгват 12 човека и да идват 12 нови, както се случваше. Моето виждане е, че така отбор не може да се направи.

- Отново се отваря вратичка за Купата. Пак ли тя ще бъде приоритетът за новата година?

- По-скоро този сезон ще се борим за първата шестица. За Купата ни се падна сериозен отбор - Славия, който търпи положително развитие през сезона. До полуфинала обаче има доста време и е рано да се коментира. Искаме да надградим и в първенството, а с влизането в шестицата ще се борим и за европейска квота.

- Какво ще пожелаете на вас, на близките си, на феновете?

- Здраве, щастие и късмет - на всчки тях и на хората около тях. Нека всички бъдем позитивни и да изпитаме нови радости през новата година. Сега е времето, в което и аз мога да отделя повече време на семейството ми. През сезона програмата е много натоварена. Радвам се, че съпругата ми проявява разбиране, което е много важно, за да мога да бъда спокоен в работата ми на терена.