В дните до Коледните празници и Нова година ви представяме най-добрите спортисти на Пловдив за 2018 година. Днес е ред на джудистът Янислав Герчев.

Пловдивският джудист Янислав Герчев често е оставал някак си в сянка на спортния небосклон, но постиженията и постоянството му  са достойни за уважение. Всъщност той от години е една от спортните гордости на Пловдив и неизменно е в Топ 10 на класацията на града. Сега зае заслужено трето място в анкетата, а да не забравяме, че той бе един от онези спортисти, които достойно защитиха спортната чест на града на Олимпийските игри в Рио през 2016 година. Янислав има редица призови места от европейски първенства и европейски и световни купи, което в конкурентен спорт като джудото, наистина е белег за майсторство и най-висока класа. През 2011 година той стана европейки шампион, а през 2018 година заслужи признанието на съгражданите си със сребърния си медал от шампионата на Стария континент.

Доволен съм от изминалата година, споделя Янислав. В началото на сезона претърпях контузия която ме извади от строя за близо 3 месеца. Реално първото ми състезание след контузията беше Европейското първенство на което заех 2-ро място. И именно заради това съм доволен, защото успях да се мобилизирам и концентрирам за състезанието. Колкото до анкетата и третото място в нея - разбира се, че съм доволен. Това ми дава стимул следващата година да се класирам още по напред!, допълва джудистът.

В какво се крие тайната на постоянството му през цялото това време? Трудно е, да. Трябва всяка година да съм на ниво, защото спортът ни е много конкурентен и тренирам целогодишно, разкрива Янислав, който и в този предпразничен период бе на високопланинска подготовка на Белмекен.

Голямата му цел е ясна – олимпиадата в Токио през 2020 година. При нас точките за Олимпийските игри се печелят до последно и право да играят за медалите в японската столица ще имат само първите 18 човека в Световната ранглиста. Затова трябва през тези две години постоянно да се ходи по състезания и да се печелят точки, обяснява Герчев, който вече е в трескава подготовка за важната предолимпийска година.

Не пропуска да отдаде дължимото на новото ръководство на федерацията, с помощта на което този спорт е тръгнал в правилната посока. То е на власт от няколко месеца и смело мога да кажа, че нещата в българското джудо започват да се оправят, категоричен е Янислав. Има много талантливи деца в България и се надяваме много скоро те да последват нашите стъпки, допълва джудистът.

Ежедневието му не се изчерпва само с джудото, но всичките му интереси и хобита са свързани със спорта.  От няколко години насам се занимавам с кросфит като хоби /съчетание между вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика/. Разпуска ме, психически се чувствам зареден от тренировките. Също така разнообразявам с други спортове като бокс при Арман Хакобян на Лаута Арми клуб. Но за съжаление по рядко, защото програмата ми е доста запълнена от лагери и състезания, споделя Янислав.

Може би не е изненада, че най паметната му победа е на финала на Европейското първенство през 2011 г. когато става Европейски шампион. Там надиграх представителя на Русия от който бях губил преди това, и то в собствената му страна. Чувството беше неописуемо, тъй като това беше и първият ми медал от Европейско първенство, спомня си Янислав Герчев.

През 2019 година ми предстоят много международни лагери и състезания. Пожелавам си да бъда здрав и още по успешен от 2018 г. За празниците се прибирам в Пловдив тази седмица от Белмекен. Мисля да разпусна и да се заредя с нови сили за предстоящия сезон, завършва пловдивският джудист.