Адвокат Зоя Тошкова има 17 години стаж като следовател в Окръжна следствена служба и 21 години опит като адвокат. Завършела е право в Софийския университет, но докато стигне до студентската банка, три пъти е спирана. Не пропуска да спомене, че докато чака следващият кандидатстудентски изпит работи като шлосер. Наследница е на семейство на бежанци от Македония, а интересен факт от фамилната история е , че нейната баба Зоя е кръстена от майката на Гоце Делчев. Специалист е по наказателно право и участва като защитник в доста дела с висок обществен интерес.

През последните три години е член на Адвокатския съвет към Адвокатска колегия Пловдив , като изпълнява длъжността зам. председател.

В предизборната си програма тя залага на промени в Закона за адвокатурата, публично оповестяване на резултатите от работата на адвокатите, повишаване на правната култура на учениците, участие на колегията в обществения живот, включително и в патриотични прояви.

 

Още за идеите, с които адв. Тошкова се кандидатира , четете в интервюто й пред TrafficNews.bg. 

 -  Какво ви мотивира да се кандидатирате за председател?

- Не е тайна , че дълго време се колебаех дали да продължа, но една група активни млади хора, колеги адвокати имаха доста разговори с мен и техните идеи, виждания и енергия за развитие на пловдивската адвокатура ме мотивираха, да се кандидатирам.

- Бяхте член на досегашното ръководство на АС , какво от практиката му бихте запазили?

 - Аз никога не бих изоставила добрите практики. Голяма заслуга на бившия адвокатски съвет бе , че успя да канализира работата с правната помощ- разпределението на служебните защити и най- вече с особените представителства. Бе изработена компютърна програма , която избира адвокатите за особени представителства. Това са граждански дела с много голям материален интерес и съответно се получават големи хонорари. Това ще продължи и занапред. Трябва да има справедливост. Макар, че много мои колеги разчитат на правната помощ за работа все пак, правната помощ според закона е за гражданите , а не за адвокатите. За съжаление поне половината от колегия са членове на Бюрото за правна помощ.

- Какво означава това на практика- че има прекалено много адвокати или се злоупотребява с института правна помощ?

- За мен означава, че една голяма част от адвокатите нямат достатъчно работа и разчитат на правната помощ.

- Това означава ли , че трябва да има лимит за броя на адвокатите, действащи в района на колегията, така както има за ЧСИ и за нотариуси?

- Не мисля. При свободния пазар добрите се открояват. Ако се наложат ограничения, може не всеки да успее да стане член на колегията.

- Злоупотребява ли се със служебните защити?

- Да, натъквали сме се на такива случаи. Включително и съдът ни е заблуждавал. В моята практика има случаи , когато съм отказвала да изпращам служебни защитници. Но все пак ние не можем да ревизираме определенията на съда.

- Какво бихте променили?

- Сегашният Адвокатски съвет работи с ограничен състав, а работата бе изключително натоварена. Имахме доста тежък период През 2018 увеличихме броя на членовете на АС се надявам нещата да се движат по – бързо, да не се бави изплащането на служебните защите, да се подобри контролът. Надявам се да можем да определим повече линии , по които да работим. Надявам се на колегите, които да бъдат избрани да им бъде по-леко.

- Ще предложите ли вариант длъжностите в Адвокатския съвет да бъдат платени?

-  Адвокатурата е самоиздържаща се институция. За да бъдат платени тези длъжности, се изискват средства. Такива средства само от членски внос няма. Адвокатските съвети преди нас са получавали някакви „заседателни”. Ни евъведохме добра практика и се отказахме да вземаме пари за работата си. Не знам дали новия АС ще продължи да работи про боно. Лично аз смятам , че това е почетна длъжност , която не бива да бъде платена.

- Кои са основните идеи , заложени в предизборната ви кампания?

- Искам да отворя адвокатурата към гражданите. В обществото мнението за адвокатите не е много високо. Ако се повиши доверието на гражданите към нас, те ще бъдат по-добре защитени.

- Как бихте постигнали тази цел?

- Ще работим с учащи се, имахме инициатива , която ще продължим – наши колеги ходела по училищата и изнасяха лекции. Ще говорим с учениците за агресията, за устройство на дължавата, за техните права и задължения. Истината е, че голяма част от гражданите са с много ниска правна грамотност. Имаме идеи да издирим известни юристи от Пловдив. От Пловдивската Адвокатска колегия са излезли много министри, министър – председатели, кметове, има и президент. Смятам да популязираме тези имена. Да популяризираме и добрите практики. Всички сме свидетели на огромния медиен интерес при една мярка за неотклонение, но когато спечелим оправдателна присъда, това остава в забвение. Макар , че в пловдивския съдебен район това се случва изключително рядко.

Хората трябва да знаят за работата на адвоката, тъй като имат нереална представа от книги и филми. Също така искаме да организираме конкурс по риторика, който да не бъде  само за адвокати.

- Липсата на единомислие с настоящия Висш Адвокатски съвет накара досегашният председател Стефан Левашки да се откаже  да издигне кандидатурата си за втори мандат. Смятате ли, че вие ще намерите общ език с тях?

 - Още от избирането на Стефан Левашки за председател, нашата колегия се възприема като реформаторска. Аз също минавам за един от реформаторите. Ние много дължим на промени в закона за адвокатурата, а досегашните опити на ВАС в тази насока са видимо неуспешни. В тази връзка имам идея да направим по-достъпна възможността всеки да изразява мнението си. Аз участвам в конференциите на свободните адвокати, които се борят за промени в адвокатурата. За съжаление досега от пловдивската колегия много малко колеги се включват. А там се изнася интересна информация. Аз смятам, че трябва да има нов Закон за адвокатурата. Трябва да се черпи опит от други колеги, от други държави. Надявам се да намерим общ език с тях, но в крайна сметка нещата зависят от тях. Ние ще бъдем по-активни, ще заявяваме своите позиции, но докъде ще стигнем не знам.

 Трябва да бъдем и по-активни по въпроси от обществения живот. Нашата позиция е доста пасивна. Сега се обединихме около скандала със заплахите срещу колегата Красимир Баков. Това е добър показател. Излязохме и с декларация.

 - Свидетели сме на арести и обиски на адвокати, които някои от адвокатските организации определиха като репресия. Вие взехте ли отношение?

-Като орган на пловдивската Адвокатура не сме взели отношение.

 - Адвокатската гилдия трябва ли да бъде по – активна по въпросите, касаещи промените в съдебната система?

 - Категорично. По конституция защитата и обвинението са равнопоставени. А в Закона за адвокатурата е записано, че на адвоката се следва уважение като на съдия. Но все още не сме стигнали до изпълнение на тази повеля. Но трябва по-категорично да заявяваме своето мнение за промените в съдебната система. До този момент реформата в съдебната система не се е реализирала. Оформянето на Специализирана прокуратура и съд и разделянето на Висшия съдебен съвет на две части – прокурорска и съдийска – това не е истинска реформа. Трябва да се тръгне от законодателството. За съжаление в България липсва обществен дебат по тези въпроси.  Лично аз смятам, че адвокатурата може да бъде водеща в реформите в съдебната система. Но това досега не е се случило, въпреки призивите на колеги – реформатори.

За съжаление все по-малко адвокати участват в държавната власт и без да искам да обидя никой, материалът е все по-некачествен. 

- Ще предприемете ли стъпки в насока облекчаване на достъпа на адвокатите до Съдебната палата?

 - Това е един от въпросите , по които ще работи. Пропусквателният режим ще бъде поставен отново пред ръководствата на съда и съдебна охрана.  Тревожат ме повече условията на труд на адвокатите . Адвокатската стая е изключително мизерна, натикана в мазето, без светлина и въздух. Когато трябва да прочетем едно дело, например при мярка за неотклонение, а има изключително обемни дела, стигащи до 100 тома, ние стоим прави ,като наказани, четем с часове . Това е нечовешко. В повечето съдилища има специално отделени кътове, където адвокатът може свободно да проучи делото. В пловдивския съд почти никога не се прави звукозапис. Тревожи ме, че няма контролни монитори, на които адвокатът да следи какво се вписва в протокола. Това не е без значение за обществото. Смятам да работим по тези въпроси. В Съдебната палата няма къде да си оставим палтата, да си сложим тогите, да си вземем една вода. Това трябва да се промени!

 - Каква е визията ви за младите адвокати и тяхното място в съсловието?

 - Това е моя болна тема. Аз обичам младите хора като носители на нови идеи, нова енергия. Според Закона за адвокатурата обаче има една дискриминация, която изисква определени години стаж за адвокатите, които могат да бъдат избирани в органите на адвокатурата. Младите хора трябва да имат възможност за реализация и обучение. Ако един млад адвокат не е в кантората на някой известен юрист, той няма шанс. Ще организираме срещи, семинари , на които ще запознаваме младите адвокати с нашия опит.  Ще ги уведомяваме за дела с обществен интерес, за да могат да ги проследят. Трябва да се върви напред, а не да ги игнорираме . Ще могат да присъстват на Адвокатските съвети, ще ги изслушваме.

 - Ваш опонент е досегашният секретар на Адвокатската колегия Иван Демерджиев.  Ако бъдете избрана, ще продължите ли да работите с него?

 -- С Иван Демерджиев имаме много допирни точки и по повечето въпроси нямаме разминавания. За мен трябва да се засили изпълнението на контрола на задачите. Досега работихме добре. Аз съм наясно, че в Адвокатския съвет ще бъдат избрани хора както от моя , така и от неговия екип. Ако се реализират програмите и на двамата ще бъде добре.

 - На какъв екип залагате?

 - Основно на хора, които не са били в структурите на адвокатурата с малки изключения. Това са нови хора, разпознаваеми лица и хора с качества и характер. От Адвокатски съвет няма нито един.

 - Как оценявате шансовете си за успех?

 - Една голяма част от хората в Адвокатска колегия ме познават и и почти не минава ден, в който някой да не заяви подкрепа. Аз не съм пристрастена към идеята да стана председател на всяка цена. И ако не бъда избрана, може би ще съм по-щастлива, защото това голям разход на сили и енергия и е за сметка на личното и професионално време. Аз съм на почтена възраст и не градя име и кариера на тази база. Аз се кандидатирам заради младите хора, които не могат да го направят. И ще се постарая да им дам възможност да се изявяват повече от мен.

  Програмата на опонента му вижте тук:

Програмата на адв. Демерджиев: Нов Закон за адвокатите и електронизацияПреди три години от ВАС ни третираза като заразно болни, сега вече говорят с нас, казва претендентът за председателския пост