Адвокат Иван Демерджиев е един от основателите на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев. Вписан е като адвокат пред 2001 година в пловдивската колегия. От юни 2016 година е секретар на Адвокатския съвет към Адвокатска колегия Пловдив.  Иван Демерджиев е възпитаник на правния факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалист е по гражданско и търговско право.  Издига кандидатурата си за председател на Адвокатска колегия - Пловдив, защитавайки каузата , че тя трябва да е лидер в и мотор на процесите в българската адвокатура. Продължава политиката на досегашното ръководство на колегията и настоява за приемане на нов Закон за адвокатите , електронна връзка на АК с електронните регистри на страната,  системна работа и обучение на младите адвокати.

Още за програмата, с която адв. Демерджиев се кандидатира , четете в интервюто му за TrafficNews.bg.

 - Какво ви мотивира да се кандидатирате за председател?

 - Работата ми до тук ми позволи да опозная голяма част от проблемите и процесите в българската адвокатура. И смятам , че мога да бъда полезен и да работя за преодоляването на проблемите и повишаване на престижа на българските адвокати.  Условията , в които се развива не са добри, виждам че това , което трябва да се прави не се прави, липсва категорично дефиниране на интересите на адвокатурата и действия за тяхното отстояване. Единственият начин това да се случи е прогресивните колеги да се обединят и заедно с други неформални организации да окажат натиск върху Висшия Адвокатски съвет. Да се реализира една програма,включваща неотложни действия за подобряване статуса на адвоката  и адвокатската професия. Имам предвид изменения в процесуалните и материални закони, които да предвиждат задължително  участие на адвокат в различни фази на процеса. В много от европейските държави това върви  с електронното  правораздаване.

 - Липсата на единомислие с настоящия Висш Аадвокатски съвет накара досегашният председател Стефан Левашки да се откаже  да издигне кандидатурата си за втори мандат. Смятате ли, че вие ще намерите общ език с тях?

 - Когато има проблем, а проблем с ВАС определено има, има различни подходи. Единият е да се откажеш, а другия – да се бориш. Аз искам да се боря.  И вярвам, че опознах както процесите, така и личностите, които движат тези процеси.  Преди три години ми бе изключително трудно, тъй като тепърва се ориентирах.  Аз вече съм преминал през първия етап и смятам, че мога да премина към активни действия. 

 - Бяхте секретар на Адвокатска колегия, какво от практиката на досегашното ръководство бихте запазили и кое бихте променили?

 - Работата ни бе насочена основно към подобряване на организацията и дейността вътре в колегията. Бе приет Устройствен правилник. Прие се точен и ясен механизъм за разпределяне на особените предствителства, какъвто по-рано нямаше и бе причина за доста скандали и напрежение. За съжаление установявам , че доста от колегите не са запознати с този механизъм и принципът, на който действа.  Но все пак има вписани около 600 човека , които дават правна помощ, а делата са значително по-малко  и това предполага, че подобни дела се получават доста рядко. Но аз смятам, че с института правна помощ се злоупотребява. Мисля ,че в интерес на адвокатската общност е правната помощ да се минимализира и да се даде приоритет на свободната практика. 

 -Не са редки случаите, когато подсъдими с видимо добър материален статус, ползват служебна защита. Има ли механизъм, който може да намали тези злоупотреби?

 - По линия на служебните защити се набиват се на очи две групи злоупотреби. Едните са от хора, които имат възможност да си ангажират адвокат , но по една или друга причина не го правят. Те трябва да бъдат силно ограничени. Законът трябва да се прилага строго и ограничено. Вместо това виждам усилия правната помощ да се развива. Това не е нормален механизъм. В редица държави правната помощ е доброволна и безплатна. Всеки адвокат поема по едно такова дело на няколко години, като делата са строго селектирани. Втората линия на злоупотреби е от съдилищата , които се стремят да осигурят резервни защитници , за да се движат процесите. За колегите това е изключително стресиращо. Всеки нормален адвокат иска са си свърши работата сам и максимално добре. И когато му се изпрати един служебен защитник, това е на практика упражняване на психически натиск над него. В тази усилия полагаме доста усилия като разработихме специална бланка за мотивирано искане на резервни защитници.

 - В Пловдив има около 1250 адвокати. Не са ли  много?

 - Колегите се оплакват, че няма достатъчно работа. Това е следствие както от броя на адвокатите, така и на липсата на адекватна уредба.  Ако се даде задължително процесуално представителство по голяма категория дела , защото сега гражданския процес е толкова сложен, че ако няма юридическа подготовка, човек не може да се справи. А в момента само касационната жалба по едно такова дело задължително трябва да бъде изготвена от адвокат. И след като си минал на две инстанции без адвокат, на фаза касационна жалба, адвокатът е безсилен. И тогава човек казва – Лошо правосъдие. По същият начин стоят нещата и с нотариалните сделки. Много хора прехвърлят имоти , които струват много пари, без адвокат, а след това влизат в нескончаеми дела.

 - Адвокатската гилдия трябва ли да бъде по – активна по въпросите, касаещи промените в съдебната система?

 - Адвокатската гилдия не трябва да забравя своя генезис, а именно че хората поставили началото на тази професия са били не само адвокати, но и общественици с висок дух и позиция. Адвокатите са заемали важно място в процесите на формиране на съвременната българска държава. Сега гилдията от една страна абдикира от тези процеси, а от друга умишлено се изтласква. В държавите, като нашата,  в които законите не се  спазват, адвокатите умишлено се изтикват , защото са естствена преграда пред тези процеси. Затова през последните години има едно не много приятно чувства между властта и адвокатите.

 - През последните седмици станахме свидетели от една страна на заплахи, а от друга на репресии срещу адвокати. Имат ли роля тук адвокатските организации?

 - За мен тези случаи са притеснили в две посоки. Първата, че се правят опити адвокатите да излязат от същността на професията си. Да бъдат вербувани като свидетели , имаше неприемливи идеи са се вкарват агенти под прикритие в адвокатурата да следят за пране на пари. Това е абсолютно беззаконие. Да се разпитват адвокати, да се тормозят във връзка с тяхната работа, е недопустимо. Хората във властта забравят , че основното задължение на адвоката е да защитава правата и интересите на клиентите си. И най- виновният човек трябва да бъде защитен. И да се репресират адвокатите с обиски и подслушвания и записвания , е абсолютно недопустимо.  Както и да бъдат заплашвани, разбира се.  Това е кощунство. Адвокатът е длъжен да пази тайна и тази тайна не може да бъде нарушавана от различни органи под различен предтекст. Така се размива граница между престъпника и този , който се занимава с него. Защото така и единият и другият нарушава закона, но единият е облечен в държавна власт. Притеснително е за мен, че не видях категорична позиция по въпроса от Висшия Адвокатски съвет. Други адвокатски организации реагираха. Но смятам, че ние трябва по категоричен начин да покажем позицията си.

 - В Пловдив попадали ли сте на подобни случаи? В съвета има ли жалби, свързани с нарушени права на адвокати?

 - Аз лично нямам подобен печален опит, но аз не съм наказателен адвокат. Но съм получавал оплаквания от колеги за опити да се прилагат подобни практики. Мисля, че проблемът не е само в София, но и в Пловдив и в други градове. Има си исконни правила – има адвокатска тайна, тайна на кореспонденцията, тайна на книжата, които клиентът ти е поверил. Ако органите имат желание да работят, нека го правят в рамките на закона без да посягат на тези отношения, които са уредени в конституцията.

 - Според конституцията обвинението и защитата имат равни права в съдебна зала. Така ли е в действителност?

 - Като журналист знаете процентът на осъдителните присъди в Пловдив. Такъв успех по делата на прокуратурата е доста съмнителен , предвид , че познавам доста от колегите,  които се явяват по делата.  Между другото доста колеги от други съдебни райони се оплакват, когато се явяват по дела в Пловдив.

 -  Ще предприемете ли стъпки в насока облекчаване на достъпа на адвокатите до Съдебната палата, за да не бъдат подлагани при всяко влизане на проверки?

 - Има една по-важна тема , която е с приоритет в програмата ми. Трябва да се включим максимално бързо в електронизацията и да получим достъп до редица регистри. Трябва да се създаде и една по-адекватна електронна карта, която да ни осигурява достъп до съдилищата. Лично съм разговарял с председателя на Окръжен съд , който отговаря за сградите. В момента нямат ресурс да направят самостоятелен вход с осигурена охрана.  Затова решението е електронна карта.

 - Смятате ли, че трябва да има съдебен контрол върху актовете на ВАС?

 - Сложен въпрос. Има един отявлен сблъсък между желанието да се самоуправляваме , което аз уважавам и толерирам и стремежа да не бъдем зависими от собствените си органи. Ако ВАС има механизъм за адекватен контрол над него , смятам че не трябва да има съдебен контрол. Но адвокатурата няма средства за защита, е по-правилно да има съдебен контрол. Най- неприемлив е вариантът , който се предлага, да няма контрол за действия, предприети срещу редовите адвокати, а да има по отношение на органи на адвокатурата. Подходът трябва да е еднакъв. Ако търсим независима адвокатура, те трябва да останат в адвокатурата. Но с механизъм за контрол. В момента ВАС концентрира огромна власт и би могъл да злоупотребява с нея и да я използва за репресии срещу хората, които търсят промяна.

 - Звучи сякаш подготвяте революция?

 - Не, не е революция. Просто не бива да изоставаме от обществените интереси. Законът за адвокатурата , или по скоро за адвокатите, както би трябвало да се казва, трябва да бъде най- модерния в държавата. Повече от 10 години се борим за някакви промени, които няма да ни решат проблемите. Трябва ни моделен закон. Но не срещаме никакво разбиране в тази посока. Юристите в парлмента стават все по-малко, адвокатите още по-малко. Имам чувството, че адвокатурата се тласка  встрани от обществените процеси.

 -  Каква е визията ви за младите адвокати и тяхното място в съсловието?

- Надежда! Младите момчета и момичета са носители на огромна енергия, заредени с желание, с хъс за работа, с модерно мислене. Ние трябва да им дадем шанс да се развият и възможност за обучение. Младите съдии ходят непрекъснато на обучения и квалификации. Ние също трябва да правим такива. Те тепърва трябва да се запознаят със спецификите, да натрупат опит и стаж.Виждам ентусиазмът,  с който идват в адвокатурата – трябва да го запазим като генератор на енергия.

- Ваш опонент е досегашният зам. председател  Зоя Тошкова.  Ако бъдете избран , ще продължите ли да работите с него?

- Който и да спечели, трябва да продължим да работим заедно. С г-жа Тошкова имаме много допирни точки. Но и някои различия. Аз мисля, че пловдивската колегия трябва да излезе извън рамките на Пловдив, да търси обединение с други колеги от страната,  да работи по проблемите , по които вече говорихме. Позицията на адвокат Тошкова е , че след като не можем да се борим с ВАС, трябва да се ограничим до решаване на проблемите в Пловдив. Смятам , че проблемите не са регионални, а проблеми на цялата адвокатура. И ние трябва да се борим за тяхното решаване .

- На какъв екип залагате?

- Залагам на хора, които са били в Адвокатския съвет , за да има приемственост. На нас, които нямахме опит, ни беше много трудно да се ориентираме. Нямаше приемственост. Отне ни повече от година , за да структурираме нещата.  Беше ми трудно да убедя колегите да продължим заедно това, което вече сме започнали и в което сме вложили много усилия. Защото началото беше трудно.  Три години са недостатъчни. В началото членовете на ВАС не искаха дори да говорят с нас- с мен, с адв. Левашки.  Третираха ни като заразно болни, които могат да заразят и останалите. Вероятно това го е демотивирало. Но пък мен ме амбицира да продължа напред. Сега вече говорят с мен, вече ме виждат.  След това се опитах да събера мои колеги , специалисти, с авторитет и познания в различни области.  Търсих хора, които да генерират идеи, хора със собствено мнение, а не такива , които сляпо да ме подкрепят.  Доволен съм от екипа, който сглобих и разчитам, че ще реализираме  идеите, заложените в програмата.

-  Как преценявате шансовете си за успех?

- Не мисля по този въпрос. Правя това, което мога. След седмица ще разбера дали е било достатъчно. Аз съм доволен , че изключително уважавани колеги ме подкрепят и окуражават. Това в личен план ми е достатъчно. Другото, което искам не касае мои лични амбиции, а политики, които искам да развивам.

 Програмата на опонента му вижте тук:

Програмата на адв. Тошкова: Повишаване на правната култура на гражданите и защита на правата на адвокатитеВ Закона е записано, че на адвоката се следва уважение като на съдия. Но все още не сме стигнали до изпълнение на тази повеля, казва пловдивсата адвокатка