Не се връщаме в парламента, тъй като условията ни не са изпълнени, категорична бе соцлидерката Корнелия Нинова на извънредна пресконференция.

Едно от условията беше машинното гласуване. В момента това решение го отлагат за неопределено бъдеще, добави тя.

ГЕРБ даде заден, връща преференциите, склони за нова ЦИКПредложените от Цветанов промени удариха репутацията на партията, обяви Борисов

"Страх ги е от машините, защото разчитат на фалшифициране на протоколи на комисиите. Да има машинно гласуване, това искаме от БСП. На второ място - да се отмени комисиите да вземат решения с "50+1". Трето - да се промени решението, че не може да се подават касационни жалби. Това е частична победа", добави тя.

"Изпратихме във Венецианската комисия нашия сигнал за изборното законодателство. Поискахме среща с всички европейски посланици, за да представим всичко, което се случва с изборното законодателство", заяви Нинова.

"Изчакваме Радев, за да видим дали ще даде вето на някои от решенията за Изборния кодекс", допълни тя.

Нинова скочи на ГЕРБ: Ще фалшифицират изборитеСоцилидерът ще се оплаква на европосланиците за отлагането на машинното гласуване

Нинова уточни, че с всички са готови да разговарят, без значение от политическата принадлежност, защото тук става въпрос за кауза, която е над всяка партия - човек да може свободно да си изразява волята, хората да не ги е страх да имат свободно мислене. "Нашата позиция и в нощта на дебатите беше за пълно изпълнение на закона и с пълно машинно гласуване", категорична е соцлидерката.

"Когато в началото на деня нямаше кворум, тъй като ние и ДПС не се регистрирахме, започна пазарлъка - в това ние не участваме. Искаме машини във всички секции. В бюджета има предвидени 50 милиона лева за машини. Има такива средства отпуснати, също така има и техническа възможност, но няма желание - защо, за да се фалшифицира", каза още тя, цитирана от в. "24 часа".

"Бил в чужбина премиера и не знаел - на коя планета е този човек?", пита Нинова.

От ГЕРБ ни предлагаха да отстъпим от машинното гласуване, както и от преференцията.

Според соцлидерката има два варианта да се случат нещата. Първият - Борисов да каже неговото лично мнение и всички да го слушат.

"Това е диктатура. Не парламента решава, а Изпълнителната власт. Другият, по-интересен вариант, е кой ще послушат", посочи Нинова.

Снимка: БСП