ГЕРБ даде заден за промените в Изборния кодекс, заради които БСП напусна парламента, а ВМРО поиска да бъдат отменени. Това стана ясно след спешно заседание на Изпълнителната комисия на партията, свикано от премиера Бойко Борисов.  Въпросът с преференциите в Изборния кодекс ще бъде преразгледан, ще бъде избрана и нова Централна избирателна комисия, решиха управляващите. Това бяха и две от условията на БСП да се върне в парламента след като в неделя Националният съвет на левицата обяви бойкот на Народното събрание.

„Преференцията остава, въпреки че не сме преглътнали Костинбродската афера. Започва и процедура за избор на нова ЦИК, обобщи пред медиите резултата от заседанието на Изпълнителната комисия депутатът Георги Марков, който първи призова Борисов да отмени промените, които на практика обезмислят преференциите .

„След 3 месеца предстоят поредните европизбори – много важни за Европа и за България. Идеята на ГЕРБ е основната тематика в тази предизборна тематика да бъде каква Европа искаме и каква България нея. Искаме да припомним на българските избиратели, което се случи в последната година и половина. В 30-ата юбилейна годишнина на българския преход България успя да стане с една глава над останалите балкански страни и лидер на Балканите.

По време на европредседателството ни българският премиер докара тук 28 министър-председатели, вкарахме балканската тема в дневния ред на Европа, нашият премиер накара Тачи и Вучич да си стиснат ръцете и т.н.“, заяви Марков и посочи, че такъв успех България никога не е имала.

„Затова не искаме този успех да се подменя с промените в изборното законодателство. ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. български избиратели“, обясни Марков.

„Ние считаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която ни обрича на вечни коалиции“, каза още той. „Другите ги гони страхът, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство“, заяви Марков по адрес на БСП. 

„За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона, и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа, Африканският съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Ние още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен,че държавният глава намекна за Констинбродската афера с положителен знак“, продължи Марков.

Мандатът на сегашния състав на ЦИК изтича през март, но досега от ГЕРБ упорстваха,че ще удължат мандата на комисията за евроизборите.

 Марков каза още, че оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила. „Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никакво в Европа. А държавният глава каза, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вота. Оттук нататък говорим за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на ГЕРБ“,заяви депутатът.

Премиерът Борисов също взе думата, но с далеч по-малко патос. Той обясни, че е говорил със своя заместник Цветан Цветанов, който беше инициатор за промените в Изборния кодекс.

„ Издебват ме когато съм в чужбина и тогава създават напрежение. Никога не съм казал, че има нещо скрито - покрито, но да излиза, че ни извиват ръце – не, каза премиерът.

Според него Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ".

В петък промените в Изборния кодекс минаха, след като ДПС осигури кворума в пленарната зала. Това стана, след като Цветан Цветанов отиде на консултации в стаята на движението, а после призна, че без ДПС е щяло да се разпадне 44-ото Народно събрание.

 "Вчера разговарях с Цветанов, днес свиках Изпълнителната комисия, която изцяло стои зад мен. Той ми обясни технологията на случилото се в петък. След като сме били заплашвани, че ще се напусне парламентът, за да се запази кворумът, (депутатите на ГЕРБ - б.р.) са приели това решение (за отмяна на преференциите - б.р.) . 

За съжаление никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение, ДПС са го подкрепили. Точно обратното се говори", обясни още Борисов.

И продължи: "Никъде не се акцентира, че не се прие агитация на майчин език, никъде не се акцентира, че не се прие уседналостта, точно обатното, защото явно е изгодно за всички", каза още премиерът, визирайки исканията на ДПС, които бяха отхвърлени.

"Ние първи внесохме мажоритарния закон, а ние като партия все сме избирани мажоритарно. Не искам да се оставя никакъв оттенък, че на нас изборните правила ни влияят. Но в интерес на истината, че мандатът на предишната ЦИК беше прекратен предсрочно, когато ние бяхме в опозиция. Що се касае за преференциите – за промените в тях пак не беше обяснено правилно. Не е отпаднала преференцията, просто е вдигнат прагът.

Само че и това не беше казано както трябва. Затова и с ветото на президента, което ще наложи - ако наложи такова, да се съобразим с него в тази си част. Или ако няма вето, спешно да се върнат нещата от депутатите така, както бяха досега. Виждате как БСП съумяват с една лъжа да манипулират общественото мнение. Издебват ме, когато съм в чужбина и се създава такова напрежение“, каза още премиерът.

„Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли. И винаги съм им благодарил, никога не съм казвал, че е имало нещо скрито-покрито. Но да излиза, че са ни извили ръцете… Утре съм поканил „Обединени патриоти“ на среща. Защото ако искаме да сме управляващата коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворум“, заяви Борисов.