Започнаха да излизат първите шофьори на таксита, привикани в Икономическа полиция. Оказва се, че водачите, работещи с лиценза на „Бали груп“ и на „Рин Транс груп“, влизат таксиметрови шофьори, а излизат безработни. 

„Казаха ни Бали Груп вече не работи, не може да карате повече с нея… вече съм безработен“, сподели бившият таксиметров шофьор Димитър Николов пред репортер на TrafficNews.bg. Той допълни, че колата му е под наем, ще я върне и ще си търси нова работа.

Служители на Икономическа полиция взимат документите – пътен лист, патент, лиценз на по-голяма част от призованите шофьори. Под прицел са тези, които карат с лиценза на превозвачите „Бали груп“ и на „Рин Транс груп“, които са в топ 3 на най-големите таксиметрови фирми под тепатата. Двете дружества имат регистрирани общо  584 коли в Община Пловдив или над 1/3 от всички жълти коли в града.  

Как премина акцията - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

От полицията взимат пътните книжки на тези, чиито коли са тяхна собственост, а на останалите се изземат всички документи, легализиращи управлението на таксиметрова кола.

В Икономическа полиция дойде и Станимир Донев – един от собствениците на ефира „Еко такси“, който обясни че най-потърпевши от цялата акция са шофьорите, тъй като ако им вземат разрешителното, те не могат да си върнат парите. Това е така, защото имало фирми-превозвачи, които са под запор, обясни Донев.

Междувременно един от таксиметровите шофьори от „Рин Транс груп“ се обърна към Донев с обръщението „шефе“ и попита „всичко ни взимат, не може да караме, утре няма да има таксита“.

„Пловдив утре може да осъмне без таксита, а шофьорите - без работа“, посочи Донев. По негови думи, за да излезе на светло, трябва да се направи ЕГН Булстат.

Припомняме, че по-рано днес бе инициирана мащабна акция на Икономическа полиция, НАП и ДАИ. Инспекторите проверяват всички таксиметрови шофьори и фирми превозвачи, като основната цел на операцията е да се установи легално ли се движат колите и данъчно изрядни ли са дружествата.

Двама таксиметрови босове бяха задържани в хода на акцията. Това са Стефан Балимезов – Яйцето, който се свърза с фирмите "Бали груп" и "Легия Груп", и Емил Кондов - Доктора, който е изведен от от офиса на фирма "Макс 76" в сградата на ДАИ. 

Междувременно текат проверки по всички големи таксиметрови стоянки в града, а паркингът пред Икономическа полиция продължава да се пълни.