Недвижимите имоти отдавна се смятат за една от най-сигурните инвестиции, независимо дали влагате парите си с цел просто да бъдете собственик или с цел препродажба или отдаване под наем.

Българите имат традиционно инвестиционно поведение – малко от тях влагат парите си в акции, фондовите борси не са разпространени у нас, а всяка бизнес инвестиция изисква много грижа и в крайна сметка вложен труд. Освен това всички тези опции са свързани с риск.

У нас хората искат да вложат спестяванията си в нещо от една страна сигурно и ликвидно, т.е. бързо да могат да преобразуват притежанието в свежи пари, от друга страна е желателно тези пари да акумулират печалба, т.е. ако може влогът да вади пари – това е оптималният вариант.  

Не на последно място хиперинфлацията и нестабилният валутен пазар, които не са чак толкова дален спомен за мнозина, живели по Жан-Виденово време са сериозен потенциален риск. 

Макар и през последните години цените на имотите да бележат ръст, те все още стоят съвсем достъпно спрямо голяма част от европейските градове, където хората изкарват целия си живот под наем. Недвижимото имущество пък често е прерогативна собственост на големи компании.

В България случаят е друг. Страната е на трето място в Европейския съюз по най-висок процент от населението, което живее в собствени жилища – 80% от хората по последни данни от 2017. За сравнението в Германия делът на хората, живеещи в собствено жилище, е 25%, а в Швейцария под 4%. 

Предвид пандемията COVID-19, българите все повече се замислиха за бита си у дома. Колата остана на заден план, почивките също, но колко е важно домът да бъде добре уреден? Прибавяйки икономическа нестабилност в момента, съхранението на средствата и търсенето на добавена стойност при вложението им е съвсем резонен отговор.

Големите градове стават все по-привлекателен избор за живот, респективно и за инвестиция. И докато преди хората влагаха просто в жилище, днес качеството и по-луксозните имоти са предпочитани.

Важно е да разберете функциите, които характеризират луксозния имот, преди да инвестирате, тъй като само по себе си високата цена няма да постави собствеността в тази категория. Луксозността на един недвижим имот не означава на всяка цена готово жилище на баровец. Всъщност се има нещо коренно различно предвид. Основата на луксозния имот не е джакузито, а качеството в строителството, функционалността, местоположението, пространството – вътрешно и външно, условията за живот, които може да предложи и дори гледката през прозореца, която се оказва изключително важна при избор на имот.

Високото качество в строителството ви дава гаранция за дълга експлоатация, добра шумоизолация, добра топлинна изолация, сигурност. Освен енергоспестяващ, такъв имот ликвидира регулярните големи разходи за ремонт след спукана тръба или мухъл. Комфортът е несравним, а и в дългосрочен план той излиза далеч по-рентабилен.

Цялата икономия откъм разходи е изключително важна, но е важна и нетната печалбата, която можете да извлечете от един имот. Освен че цената на подобни имоти не просто не пада, а се покачва дори само при въвеждане на интериорни подобрения, то евентуално отдаване под наем също ще бъде много по-доходоносно. 

Хората, които искат да живеят в имот от висок клас искат същите екстри, които всички купувачи искат, но развити в по-голяма степен. Те искат стабилност и сигурност в дългосрочен план, понякога до степен на уединение. Те искат красота отвътре и отвън и могат да си позволят персонализирана архитектура, персонализиран дизайн, внимание към детайлите и разкошни облицовки.

Те също искат удобства в допълнение към удобствата: повече стаи, по-голяма баня, огромна тераса или двор с гледка и въздух. Освен това важни са възможностите за създаване на т.н. „умна къща“ /smart home/ - домашната автоматизация, детекторите за движение, луксозни общи части, удобни асансьори, топли връзки към гаражите и т.н.

Независимо дали се интересувате сега или мислите за бъдещи инвестиции, ако искате да се сдобиете с нещо, което си струва вложението, ключов принцип е то да бъде качествено – това, което знаете, че ще се хареса и на потенциални наематели или купувачи, освен на вас като ползватели. Икономията в подобна инвестиция може да доведе единствено до липса на добра възвращаемост и със сигурност в крайна сметка ще ви излезе по-скъпо.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.