Община Пловдив ще търси помощ от държавата заради драстичното поскъпване на тока.

„Фирмите, които зареждат храна в ясли, детски градини и социални заведения, са пред отказване. За съжаление, в някои от договорите не е предвидена промяна на парите при такова покачване“, обяви кметът Здравко Димитров по време на обиколката на сградата на БНБ по-рано днес.

Той подчерта, че Общината няма да допусне сценарий, в който заради липсата на осигурена храна да се затварят ясни и градини.

„Ще бъде трудно, защото в някои от случаите ще се наложи промяна на закона“, завърши той.

Той даде коментар и за следизборната ситуация:

„Чуваме се и се виждаме с Бойко Борисов. След изборите си казахме, че ще бъдем градивна опозиция“, разкри Здравко Димитров.

Той не коментира темата дали е нужна промяна в местното ръководство на ГЕРБ с аргумента, че е редови член и не е част от ръководството.

„Политиката е дипломация, ще се постарая да бъда балансьор, готов съм на всякакви компромиси в името на Пловдив“, каза Димитров по повод новата власт, с която му предстои да работи.

Кметът допълни, че вече има забавяния по различни проекти и това се наблюдава от 6 месеца, заради ограничените правомощия на служебния кабинет.

Той сподели с министър Комитова за отсрочка на глоба, която общината трябва да плати преди Нова година.

„Надявам се, че ще се намери решение“, заключи той.

Зико коментира и темата за пробива под Централна гара с думите, че проектът ще стартира тогата, когато НКЖИ даде зелена светлина.