Директорът на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова е уволнена. Това съобщи на пресконференция служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

„На 9 април, в края на мандата си, министър Димитров подписва заповед, с която отменя императивната забрана за строителство на къмпингите "Веселие" и "Смокиня". На практика въвежда изключения. Днес отмених заповедта като нищожна и уволних лицето Детелина Иванова като негодно. Тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността "Каваците", допълни той.

„Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат - да останат да работят, ако не - уволнявам ги веднага“, заяви министър Личев.

Министърът съобщи още, че се обособяват три нови защитени зони по Черноморието. Възстановява се и Националният съвет по биологично разнообразие.

Според Личев Националният план за управление на отпадъците ще спомогне за това да се избегнат санкции от Европейския съюз.