България има нов парламент, след като 240-те народни избраници положиха клетва. Първият звънец на 44-тото Народно събрание удари най-възрастният народен представител журналиста Тома Томов от БСП.

След като се заклеха прозвуча българския химн, след което и този на ЕС. 

В пленарната зала са всички депутати, президентът Румен Радев, служебният премиер Огнян Герджиков и министрите му, патриарх Неофит и представители на всички вероизповедания.

"Възрастта ми дава няколко минути право да ви помоля да си затворите очите и да си представите как целия този декор пред вас изчезва и как се прехвърляме във времето на началото на българската държава", заяви Томов. Той продължи в същия дух, като спомена Бенковски и първото законодателно събрание.

"Представете си на каданс как всичко тук изчезва и се пренесете през кладенеца на времето, призава ги Томов. И ги пренесе с разказ там, където е зачената българската държава, през Бенковски, който излиза из урни и стражища, до първото законодателно българско Народно събрание и депутатите му, които не сключват сделки и не правят компромиси.

Цитира Захари Стоянов, който описва депутатите от първото НС като "ангели". Висока летва, а, те са ангели, ние техните наследници, обърна се Томов към новите си колеги. "Аз вярвам, Христос на истина възкръсва. Има видим и невидим български свят - тези ангели ни гледат и искат да не се проваляме", каза той.