Сергей Станишев е предложил първото и второто място в листата на социалистите за евроизборите да се гласуват заедно на днешния пленум. Предложението му е било подкрепено от основния му опонент Елена Йончева, научи TrafficNews.

Лидерът на ПЕС и депутатът Елена Йончева влизат в сблъсък за това кой да застане на първото място.

По план социалистите трябва на днешното заседание на националния съвет да определят само водача. Изпълнителнито бюро на партията единодушно предлага за това Йончева, но голяма част от структурата и Националния съвет подкрепят Станишев.

По информация на TrafficNews с предложението си Станишев търси компромис с ръководството чрез предложението си. С подкрепата си от Йончева може и двамата да намерят сигурни места в листата и това да успокои страстите в столетницата.

Зад Йончева стои ръководството и близките до тях, но още преди началото на Националния съвет ключови фигури подкрепиха Станишев. Сред тях е лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов.

Най-естественият избор за водач на евролистата е Сергей Станишев. Всичко останало е обидно за нас. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов.

Водачът трябва да е представител на БСП, определено, коментира лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Йончева е гражданска квота. Въпреки това TrafficNews научи, че тя е декларирала принадлежност към червените по време на пленума, който е закрит за медиите.