Министерският съвет подкрепи идеята на правосъдния министър Янаки Стоилов да сезира Конституционния съд по казуса "Гешев". Това обяви министърът на правосъдието.

„Въпросът е – включва ли се в правомощията на министъра на правосъдието възможността да прави предложения за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, на ВАС и на главния прокурор. Става дума за системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които водят до оронване на престижа на съдебната власт", уточни министърът на правосъдието. 

„Разполагам с правомощие и съм заинтересован по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на главния прокурор”, каза още Стоилов. По думите му искането до ВАС може да отмени отказа на ВСС.

Правосъдният министър призна, че неговият приемник на поста ще трябва да продължи активността по производствата. „Искането трябва да бъде поддържано от следващия министър, това ще е важен тест за тези неща, които се говорят – за задълбочаване на съдебната реформа и отчетност на магистратите“, уточни той.

Янаки Стоилов заяви, че предстои да бъде изработена пътна карта за осъдителните решения на Европейския съд срещу България. Има резолюция от ЕС, в която се изразява тревога от големия брой осъдителни присъди, коментира министърът. 

По отношение на осъдителните решения има известно подобрение, но част от тях не се изпълняват своевременно. Затова е важно да се набележат стъпки и да се избегне повторение на тези решения, каза той. 

Затова сме предложили в Плана за възстановяване и устойчивост, от собствения бюджет да бъдат изплащани подобни обезщетения. Но това зависи от решението на парламента.