Втори ден продължават консултациите с почетния председател на "ДПС-Доган" за формирането на кандидат-депутатските листи за предстоящите избори. И днес той пристигна в централата на ДПС, където бе посрещнат от членове и симпатизанти на партията с възгласи и аплодисменти. 

Вчера пристигането на Ахмед Доган в централата на партията бе обявено във Фейсбук страницата на ДПС. При засилен медиен интерес почетният председател се обърна с молба към медиите да му дадат време, за да се адаптира.

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград, каза пред медиите вчера Бейтула Сали от структурата на ДПС в Самуил.

Преди Ахмед Доган днес в централата на ДПС в столицата пристигна и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Той обясни пред медиите, че и днес продължават консултациите с колективните органи на партията за формиране на кандидат-депутатските листи, с които ще участват на предстоящите избори. „Нека да минат консултациите с всички области. Подробности ще имате“, увери Чакъров.

Това, което ни притеснява, е че на прага на предизборната кампания се случват неща, които не са нормални за страна членка на ЕС, страна членка на НАТО, и страна, в която правовите норми трябва да бъдат в действие и да функционират нормално за всички, каза Джевдет Чакъров и добави, че много места в страната се уволняват членове на ДПС.

По-рано днес в парламента на пресконференция от "ДПС–Доган" заявиха, че актовете на използване на държавните институции с цел сплашване и натиск стават все по-безпардонни.

Припомняме, че членовете на ДПС, обявили своята лоялност към почетния председател и основател на ДПС Ахмед Доган напуснаха или бяха изключени от парламентарната група на Движението, включително и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Парламентарната група остана под ръководството на съпредседател на ДПС Делян Пеевски, който заедно с Джевдет Чакъров, бяха избрани за съпредседатели на последната редовна Национална конференция през февруари тази година.

Новата формула на управление с двама съпредседатели на Движението бе предложена именно тогава от почетния председател Ахмед Доган. След изключването на Джевдет Чакъров се стигна и до опити за отделни регистрации в ЦИК на двете крила на ДПС с председатели Чакъров и Делян Пеевски. ЦИК прие паралелно заявленията за участие в изборите на двете крила в ДПС - на поддръжниците на Доган, и на тези на Пеевски.

От ЦИК регистрираха „ДПС – Ново начало“ с председател Делян Пеевски, което стана причина от крилото на "ДПС – Доган" да обвинят Пеевски, че е откраднал марката ДПС с помощта на ВАС. 

Преди това те поддадоха жалба пред Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало" за предстоящите избори.

Съдът обаче отказа да разгледа жалбата им. 

В ЦИК се регистрира „Алианс за права и свободи“ като коалиция между „Земеделски народен съюз“ (ЗНС) и СБОР („Справедлива България обединени родолюбци“), в която се очаква да бъдат и листите с кандидати за народни представители на „ДПС – Доган“.