Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие оставката на Методи Лалов и го освободи като съдия от Софийския районен съд. Лалов подаде оставката си на 4 август.

Заедно с освобождаването Лалов бе наказан дисциплинарно с две забележки. Те бяха наложени след продължило няколко часа обсъждане при закрити врата и гласуване с 8 гласа "за" и един "против". За оставката му гласуваха с 8 гласа "за" и 4 "против".

Срещу двете наказания се обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, а трима от членовете си направиха отвод и не гласуваха.

Причината за наказанията е, че съдията не е решил 2 мерки за неотклонение. На предишното заседание на ВСС Лалов  не беше освободен точно заради мярка за неотклонение, по която не се е произнесъл.

Сутринта колегията отказа на Лалов да бъде публично изслушан по дисциплинарното производство. Решението за отказа беше взето с 11 гласа "за". Отново единственият подкрепил молбата на Лалов бе Лозан Панов. Причината искането да бъде отхвърлено е, че по закон не е предвидена възможност за публично изслушване на засегнатия магистрат по дисциплинарни производства. Обикновено те са закрити.

Методи Лалов подаде оставка като съдия в Софийския районен съд, за да участва в политическия живот на страната и заяви, че прави тази крачка, защото само отвътре в съдебната система се вижда как тя загива. Очаква се той да воли листата за общински съветници на "Демократична България" в София. 

Според Лалов забавянето на освобождаването му е опит за саботаж на  участието му в местния вот.

ВВС за трети път не освободи Методи Лалов, имал недовършено делоМнозинството съдебни кадрови решиха, че преди да се гласува оставката трябва да има мнение на атестационната комисия